Jurist verhaalt schade door losse tegels op gemeente
Veel bestrating in de stad ligt los als gevolg van de langdurige droogte. Dat leidt met name op fietspaden tot ongelukken. Een jurist wil nu de schade na een ongeluk verhalen op de gemeente.
Delen per e-mail
Het gaat te ver om te stellen dat vallen Frederik Liebens broodwinning is, maar je kunt wel zeggen dat valpartijen een belangrijk onderdeel zijn van zijn werk. Lieben is letselschadejurist. Het bedrijf waar hij werkt, Juridisch Bureau Letselschade en Gezondheidsrecht, is gespecialiseerd in verkeersongevallen.
Toen Lieben (30) begin augustus van z'n brommer viel door een aanrijding met een opstaande stoeptegel, kon gepaste actie volgens hem niet uitblijven. "De gemeente is verantwoordelijk voor goede fietspaden, dus mijn valpartij heb ik zeker aangekaart," zegt Lieben.
Lieben heeft forse schade aan z'n scooter, een Vespa LX uit 2014. Door de aanrijding met een rechtopstaande stoeptegel is het motorblok in tweeën gebroken. De reparatie kost ongeveer 2000 euro. Die schade wil Lieben verhalen op de gemeente.
De gemeente heeft de zaak doorgespeeld aan de eigen verzekeraar VGA, die een onderzoek heeft ingesteld.
Lieben maakte een stevige smak, maar omdat hij naar eigen zeggen maar 15 kilometer per uur reed, viel de fysieke schade mee: een pijnlijke ringvinger. "Als ik harder had gereden, had er een serieus ongeluk kunnen gebeuren. De scooter stond ineens stil. Ik werd gelanceerd."
De droge zomer speelt een rol bij het ongeluk. Het zand tussen de stoeptegels is volledig uitgedroogd, waardoor de boel los komt te liggen. Zo verandert een egaal fietspad in een weg met akelige rafelranden.
Geen verbetering door regen
Lieben kwam ten val op de President Kennedylaan, in Zuid. Dit stadsdeel lijkt erg veel met dit probleem te maken te hebben, maar ook in Buitenveldert wemelt het van de gevaarlijke fietspaden, zegt Rob van Dugteren voorlichter van stadsdeel Zuid. "Waarschijnlijk speelt het in de hele stad. Ik heb daar geen zicht op."
De recente regen leidt niet vanzelf tot herstel. Er moeten stratenmakers aan te pas komen. "We hebben sinds vorige week extra mensen ingehuurd om het probleem te verhelpen," zegt Van Dugteren.
€2000
Het motorblok van Liebens scooter is door de klap in tweeën gebroken. De 2000 euro die de reparatie kost, wil hij van de gemeente vergoed krijgen.
"De slechtste fietspaden pakken we het eerst aan. Ik kan niet zeggen hoe lang het duurt voordat alles is hersteld. We plaatsen waarschuwingsborden en afzettingen. Ook adviseren we iedereen zijn snelheid te matigen. Losliggende tegels zijn te melden via telefoonnummer 14020."
Lieben vindt dat de gemeente te traag heeft gereageerd. "De lange periode van droogte was geen verrassing. Met het nathouden van de fietspaden of het strooien van extra zand had dit voorkomen kunnen worden. Goed begaanbare wegen horen bij de verantwoordelijkheid van de lokale overheid."
Namens de gemeente zegt Van Dugteren dat sproeien en het strooien van extra zand niet afdoende waren om het probleem te tackelen. Het was simpelweg te lang te warm in Amsterdam.
Andere plaatsen kampen ook met slechte fietspaden vanwege de hitte. In Leiderdorp brak een 29-jarige scooterrijder z'n arm bij een val. In Purmerend liepen een scooterrijder en een passagier schaafwonden op. Ook zij worden vertegenwoordigd door het kantoor waar Lieben werkt.
Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Nieuws Loden leidingen? Deze bewoners betalen 60 procent minder huur
Twee huisgenoten in de Rivierenbuurt hoeven nog maar 40 procent van hun huur te betalen, omdat hun leidingwater te veel lood bevat. Dat heeft de rechter vorige week bepaald. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Bekende Amsterdammers in de bres voor bijna failliet café Scheltema
Journalistencafé Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal dreigt door de coronacrisis zijn deuren voorgoed te moeten sluiten. Onder aanvoering van Sonja Barend en Geert Mak wordt nu een poging gedaan de zaak te redden. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.
-
Nieuws ‘Tiener aangereden na gooien sneeuwballen’
Een tiener is zaterdagavond aangereden op de Amstelveenseweg in Zuid, nadat hij met een vriend sneeuwballen gooide naar auto's. -
Raad over windmolens: ‘Er is nog niets besloten’
De gemeenteraad wil nog geen buurten uitsluiten van de mogelijkheid dat daar windmolens komen. Vanuit de oppositie wordt gepleit voor minstens 600 meter afstand tussen windmolens en woningen. -
Meer mensen in bijstand, maar Amsterdam niet gevoelig voor crises
Het aantal mensen in de bijstand is na een aantal jaren van daling in de eerste helft van 2020 licht gestegen, meldt het CBS. Zoals gebruikelijk staat Amsterdam in de top van plaatsen met de meeste bijstandsontvangers, maar gevoelig is de stad niet voor crises.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam