Fyra-treinstellen op rangeerterrein Watergraafsmeer in Amsterdam.
Volledig scherm
Fyra-treinstellen op rangeerterrein Watergraafsmeer in Amsterdam. © ANP

Kamerleden op bezoek in werkplaats Fyra-treinen

Een bezoek aan de Fyra-werkplaats op het rangeerterrein in Watergraafsmeer moet vijf Tweede Kamerleden vrijdag meer inzicht geven in de problemen met de falende hogesnelheidstrein. De parlementariërs zullen onder meer spreken met de monteurs die aan de treinen werken.

Ook worden Betty de Boer (VVD), Duco Hoogland (PvdA), Farshad Bashir (SP), Sander de Rouwe (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66) geïnformeerd over de mogelijke toekomstscenario's met de Fyra. Uit technisch onderzoek moet nog naar voren komen of de treinen betrouwbaar genoeg zijn om ze op termijn weer te laten rijden.

Berucht
De Kamerleden besloten eind februari dat ze nu wel eens met eigen ogen wilden zien wat er mis is met de beruchte Fyra V250. Ook wilden ze graag met monteurs spreken en met medewerkers van leverancier AnsaldoBreda om te kunnen bepalen of er nog wel genoeg vertrouwen is in de Fyra om aan een oplossing te werken.

De Fyra reed sinds begin december. Er was meteen al veel vertraging en uitval. Toen de trein onder winterse omstandigheden ook nog eens plaatwerk verloor, besloten vervoerders NS en de Belgische NMBS de trein niet meer internationaal te laten rijden. Intussen is er een tijdelijke intercityverbinding; een structurele oplossing is vooralsnog niet in zicht.