Keniaan die werd aangetroffen in wielkast van vliegtuig kan het nog navertellen: ‘Heel bijzonder’
UpdateDe verstekeling die zondagochtend in een wielkast van een vrachtvliegtuig op Schiphol werd aangetroffen, is een 22-jarige man uit Kenia. Hij maakt het naar omstandigheden goed, meldt de Koninklijke Marechaussee.
Waarschijnlijk is de man in de Keniaanse hoofdstad Nairobi aan boord geklommen. Daar maakte het uit Zuid-Afrika afkomstige vrachtvliegtuig een tussenlanding. Dat betekent dat de man meer dan acht uur in het landingsgestel heeft gezeten.
Dat is levensgevaarlijk. De wielkast maakt geen deel uit van het vrachtruim en is niet geïsoleerd. De lucht wordt er ijl en de temperatuur zakt snel. Op een kruishoogte van 10 kilometer kan de temperatuur dalen tot min 50 graden Celsius.
Het merendeel van de vluchtelingen die zich in een wielkast verstoppen, overleeft de reis dan ook niet. Van de zeven verstekelingen die de afgelopen vijf jaar in Nederland in een landingsgestel zijn aangetroffen, waren er vijf al overleden.
Andere wielkastvluchtelingen haalden hun bestemming niet eens: zij vielen naar beneden toen de wielen uitklapten. Zo is weleens een lichaam gevonden in een weiland onder een aanvliegroute van Schiphol, en onder de aanvliegroute van Heathrow in een binnentuin aan de rand van de stad Londen.
De 22-jarige verstekeling uit Kenia werd zondagochtend rond 11.00 uur aangetroffen tijdens een controle van het vliegtuig. Toen bleek dat hij nog ademde, werden de marechaussee, brandweer en ambulance ingeschakeld.
“Wonderlijk genoeg was de man al vrij snel goed aanspreekbaar,” vertelt een woordvoerder van de Marechaussee. “Heel bijzonder. Hij was onderkoeld en is naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de rit kon hij al enkele basisvragen beantwoorden en was zijn temperatuur niet meer extreem laag.”
De man heeft maandag asiel aangevraagd in Nederland. De marechaussee onderzoekt nu waarom de man in het neuswiel zat, hoe hij daar terechtkwam en of er sprake is van mensensmokkel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Halsema sms’te Rutte tijdens racismedemonstratie: ‘Je zet me wel erg in de kou’
‘Ha Mark, je zet me wel erg in de kou,’ schreef burgemeester Femke Halsema op maandagavond 1 juni 2020 over de opstelling van premier Mark Rutte bij de massale antiracismedemonstratie op de Dam. Uit vrijgegeven sms-verkeer blijkt dat Rutte vooral verwijst naar toenmalig justitieminister Ferd Grapperhaus. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Nieuws
Vijf taxichauffeurs aangehouden wegens rijden onder invloed van drugs
Bij een taxicontrole zijn vrijdagnacht vijf chauffeurs betrapt op rijden onder invloed van drugs. Ze testten positief op het gebruik van onder meer THC, cocaïne, amfetamine of methamfetamine. Drie van de chauffeurs hadden zelfs klanten in de auto. -
Wob-documenten tonen: gebrekkige administratie en onrust bij gemeente na ophef aanstelling Booij
Na kritische vragen van studentenblad Propria Cures stapelden de misverstanden zich intern op rond de inhuur van Lennart Booij bij Amsterdam 750 jaar. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven documenten.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Alle drie verdachten moordaanslag op Ahmet G. en gezin vrij, na strafeisen van 15 tot ruim 16 jaar
De rechtbank laat alle drie de twintigers vrij tegen wie woensdag straffen van 15 tot ruim 16 jaar cel waren geëist voor poging tot moord op drugsbaron Ahmet G. (59), zijn dochter én ex, in Amstelveen. Vermoedelijk zullen ze worden vrijgesproken. -
Agenten die schoten op overvallers waardetransport niet vervolgd
De agenten die vorig jaar in Broek in Waterland schoten op overvallers van een waardetransport worden hiervoor niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie was het gerechtvaardigd dat de dertien betrokken politiemensen het vuur openden.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam