Volledig scherm
© anp

Kinderen waren getuige van liquidatie moeder

De 34-jarige Luana Luz Xavier werd gisteren voor de ogen van haar twee kinderen doodgeschoten op straat in Amstelveen. Een buurvrouw die naar buiten kwam rennen, ontfermde zich over de puberdochter en het jongetje van anderhalf. Dat schrijft Het Parool.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp

Het gegil en gehuil van de kinderen gingen volgens de buurtbewoners door merg en been. Een buurvrouw in stewardessenuniform ontfermde zich volgens de Amsterdamse krant over de kinderen.

Polsslag
Buren zagen het lichaam rond 19.30 uur van Luz Xavier naast de auto liggen. Waarschijnlijk heeft ze iets uit de achterbak van haar stationwagen willen pakken toen ze meerdere malen werd beschoten. Een van de buurvrouwen is doktersassistente en voelde voordat Luz overleed nog heel even een polsslag.

Haar advocaat Mark Teurlings noemt de liquidatie ,,een drama''. Teurlings zegt haar te hebben gekend als ,,een heel lieve vrouw, die alles voor haar kinderen deed.''

De doodgeschoten Braziliaanse was de vriendin van de Amsterdamse crimineel Najib 'Ziggy' H. De man is een vermoed kopstuk van de organisatie rond de overleden Gwenette Martha.

Geen verrassing
De liquidatie op Xavier komt voor de buren niet geheel als verrassing. Zij zagen dat het rijtjeshuis aan de Beeckestijn in Amstelveen was voorzien van witte metalen rolluiken en camera's. Haar vriend van Marokkaanse afkomst, reed in dure auto's en zat het afgelopen jaar ergens anders ondergedoken. Voor de buurtbewoners vallen de puzzelstukjes nu samen. Er zijn in de zaak nog geen arrestaties verricht.

Kort na de schietpartij stond even verderop in Amstelveen een zwarte BMW in brand. De auto had gestolen kentekenplaten. De politie onderzoekt nog of het om een vluchtauto gaat. Door de brand raakten meerdere auto's beschadigd.