Klein boerkiniprotest op strand Scheveningen en Zandvoort

Slechts dertig vrouwen hebben zondagmiddag op de stranden van Scheveningen en Zandvoort gedemonstreerd tegen het Franse boerkiniverbod. ,,Dit is best sneu, hè?"

Op het strand bij Zandvoort sprak een groep vrouwen zich uit tegen onder meer het recente Frans boerkiniverbod. Initiatiefneemster Devika Partiman (28) uit Amsterdam was woedend over het nieuws uit Frankrijk en plaatste een oproep op Facebook om bedekt te gaan zonnen. ,,Vrouwen dwingen om hun boerkini uit te trekken, dat is bijna aanranding'', vindt ze. ,,Het is mensonterend.''

Iets meer mensen waren in Scheveningen bij een vergelijkbaar protest aanwezig. Zo'n twintig mensen namen met kleding aan plaats op het strand en gingen even de zee in. Een vrouw in boerkini voelt zich gesteund door het protest: ,,Volgende keer ga ik zelfverzekerder naar het strand.''

Oproep

Daarom plaatste Partiman een oproep op Facebook om te protesteren op het strand. ,,Ik ben zelf geen moslima, maar ik vind wel dat ik het voor deze vrouw moet opnemen. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben geen fan van de boerkini, maar ik denk dat een verbod niet de oplossing is."

Dat vindt Hella Baan ook, professioneel actievoerder en lid van de Internationale Socialisten. ,,Wat er nu in Frankrijk gebeurt, doet me denken aan de onderdrukking van joden in de jaren '30 in Duitsland."
Rose Mentink (39) uit Deventer had gehoopt op meer medestanders. ,,Dit is best sneu, hè? Ik denk dat veel mensen het wel met ons eens zijn, maar dat ze niet de moeite nemen om op te staan van de bank. Jongeren geven hun mening wel op sociale media."

Scheveningen

In Scheveningen verzamelden zich zo'n twintig demonstranten. Onder hen Guylnata Baurh, een van de weinigen die daadwerkelijk in boerkini kwam opdagen. Ze voelt zich gesteund door het protest. ,,Er zijn hier veel Nederlandse vrouwen bij. Het is fijn om te weten dat ook zij het niet erg vinden als ik in boerkini op het strand lig."

,,Als vrouwen echt onderdrukt worden, zouden ze wel thuis moeten blijven en niet eens in boerkini op het strand liggen", vertelt de 61-jarige Jose uit Den Haag. ,,En het is belangrijk dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten.''

De dame kwam op de hoogte van de speciale dag via het bijhorende facebookevenement. Daar hadden bijna 350 mensen aangegeven te komen. Uiteindelijk stonden er zo'n twintig man. Die lage opkomst verpest de dag niet. Dat vindt ook de organisator Farida Yahyaoui. ,,De sfeer zit er echt goed in", vertelt zij nadat de groep zich naar het strand heeft begeven. ,,De kwaliteit is hoog. Het is een kleine groep, maar ik ben blij met de mensen die hier op af zijn gekomen."

Niet negatief

Op haar facebookevenement kwamen de afgelopen dagen behoorlijk wat negatieve reacties. ,,Ergens was ik wel bang dat een enkeling ook hier zou provoceren, maar dat was geen levensgrote angst." Op de dag vallen de negatieve reacties mee. Die zijn er eigenlijk helemaal niet.

Tijdens de picknick gaat de groep gezamenlijk het water in. Met de armen om elkaar heen geslagen poseren ze voor een foto. De deelnemers die elkaar net een uur kennen, lopen daarna weer gezellig pratend terug naar hun plek. Grote groep of niet, zij hebben elkaar gevonden.