Klimaatactie bij Vattenfall in Zuidoost beëindigd

LiveblogAlle klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion zijn dinsdag weggehaald bij het gebouw van ABN Amro op de Zuidas. Bij Vattenfall in Zuidoost gingen de actievoerders rond 21 uur vrijwillig weg. Ze zijn nog wel in het Vondelpark.

Volledig scherm
© Joy Leering

Een grote groep heeft zich dinsdag beziggehouden met het inrichten van en kamp in het Vondelpark, waar activisten kunnen overnachten. De activisten hebben een dagprogramma georganiseerd met onder andere meditatiesessies en welkomstgesprekken.

De betogers verzamelden zich maandag voor het Rijksmuseum uit onvrede over het klimaatbeleid. Ze wilden daar meerdere dagen blijven en hadden tentjes en slaapspullen bij zich. 

Volledig scherm
De demonstranten organiseerden maandag een tweede blokkade nadat de eerste door de politie werd verwijderd. © Meike van Herk

De arrestaties verliepen langzaam en vreedzaam, maar de sfeer werd al snel grimmiger toen een noodbevel werd afgekondigd door de burgemeester. De politie begon de blokkade toen op hoger tempo te verwijderen. 

Ondanks de verplaatsing van 390 demonstranten bleef de sfeer in de stad onrustig. Er werden op verschillende plekken nieuwe blokkades opgeworpen en groepjes demonstranten werden door de hele stad gespot. 

De politie arresteerde ruim negentig mensen en aan het einde van de middag werden 390 mensen met bussen verplaatst naar het Westelijk Havengebied. Zij werden niet aangehouden. 

Alle arrestanten zijn in de loop van maandag weer vrijgelaten. De meesten kregen een boete.

Volledig scherm
Een demonstrant lijmde zijn hand vast aan de grond. De politie kwam ter plaatse met aceton om de man los te maken. © Bart van Zoelen