Kooplui Waterlooplein moeten standplaatsen inleveren
Het Waterlooplein wordt niet langer het exclusieve domein van de gelijknamige markt. Mensen moeten over een paar jaar ook voor andere zaken naar het plein komen. Voor de winkels en horeca die in de plint van het stadhuis komen, bijvoorbeeld.
Vrijwel alle bomen op het Waterlooplein zijn zwaar beschadigd door het laad- en losverkeer van de markt. Er zullen darom nieuwe iepen komen, zo staat in de plannen voor de herinrichting van het Waterlooplein, dat donderdag is gepresenteerd.
En dat terwijl sommige marktondernemers liever een plein zonder bomen hadden gezien.
Het is niet hun enige tegenslag. De ondernemers moeten zo'n honderd van de driehonderd huidige standplaatsen inleveren. Voor de vijftig vaste opslagboxen op het plein komen er twintig tot dertig kleinere terug.
Parkeren bij de standplaatsen kan straks ook niet overal meer en de vier frietkramen mogen hun materiaal niet langer dag en nacht op het plein laten staan.
Kroonjuweel
Het nieuwe Waterlooplein moet een 'aantrekkelijk en gezellig stadsplein' worden dat ook buiten de openingstijden van de markt aangenaam is.
De markt moet daarom wat inschikken, zodat bijvoorbeeld het plein voor de Mozes en Aäronkerk open kan blijven.
De openbare ruimte ligt er verwaarloosd bij en geeft 's avonds een desolate indruk
Volgens stadsdeel Centrum gaat het al jaren niet goed met het Waterlooplein.
Het plein en de markt behoren tot de kroonjuwelen van de stad, maar ze spreken steeds minder tot de verbeelding. 'De openbare ruimte ligt er verwaarloosd bij. Die geeft door zijn ligging en inrichting met name 's avonds een desolaat en onveilig gevoel,' staat in de plannen.
Ook zou maar 62 procent van de kramen worden gebruikt en trekt de markt - die 'in haar identiteit en kracht achteruit is gegaan' - veel minder bezoekers.
Wandelen en zitten
Het plein gaat daarom op de schop. Er komen meer zitplekken en het wordt een voetgangerszone. De marktopstelling verandert en de drie grote vaste objecten op het plein - de inrit van de parkeergarage, de stuwroosters van de metro en het transformatorhuisje - moeten beter ingepast worden.
Ook moet de markt niet meer de kade van de Zwanenburgwal blokkeren, zodat daar gewandeld en gezeten kan worden.
De grootste verandering voor het karakter van het Waterlooplein zal echter niet door de nieuwe inrichting komen, maar door de verbouwing van de Stopera.
De 'klaagmuur', zoals de marktondernemers de blinde, schaduw werpende muur van het stadhuis noemen, zal namelijk worden opgebroken. In de plint komen winkels en horeca, dat een eigen publiek moet gaan trekken.
In maart beslist de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum over het definitieve ontwerp. Begin volgend jaar moeten de werkzaamheden starten, een jaar later moet het nieuwe plein worden opgeleverd.
Lees ook: De slag om het Waterlooplein: van stadhuis naar markthal
Kooplui niet blij
Over de herinrichting van het Waterlooplein wordt al lang gepraat en misschien nog wel langer geruzied. Al in 2009 werd een project gestart om het gebied opnieuw in te richten.
Dat het bezoek aan de markt terugloopt, is volgens de marktondernemers dan ook de schuld van de gemeente, die het plein sinds die eerste gesprekken zou hebben laten verloederen.
Over het ontwerp voor het nieuwe Waterlooplein is Marktvereniging Waterloo Anno 1885 dan ook niet te spreken. De marktfunctie is volgens de vereniging zwaar ondergeschikt gemaakt aan de pleinfunctie.
De bezettingscijfers waarmee stadsdeel Centrum rekent, zouden niet kloppen. De windoverlast zou worden overschat en het beeld dat de artist's impressions laten zien, waarbij elke kraam permanent in de zon staat, zouden misleidend zijn.
Daarnaast hadden de marktlieden graag meegepraat over de invulling van de plint van het stadhuis. Daarvoor heeft de gemeente nu een partij geselecteerd waarmee de gesprekken zich 'in een afrondende fase' bevinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Nieuws
Amsterdam zoekt hulp bij huisvesten kwetsbaren, maar vangt bijna overal bot
Om de vastgelopen huisvesting van kwetsbare groepen in Amsterdam vlot te trekken hebben Amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken een beroep gedaan op omliggende gemeenten. Maar op Zaanstad en Purmerend na doet geen gemeente in de metropoolregio Amsterdam mee. -
Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü klaar met ‘praatjesmakers’ Ajax: ‘Geen woorden maar daden’
Orkun Kökcü kon na de gewonnen Klassieker niet stoppen met glimlachen voor de camera's van ESPN. De aanvoerder pakte met zijn team de eerste zege in Amsterdam sinds 2005 en wees direct naar de grote woorden van Ajax van voor de wedstrijd. ,,Zij praten veel, wij gaan met de drie punten naar huis.”Amsterdam -
Update
Casper Verheijen (29) zat tijdens straatruzie op tiener die ‘niets anders kon dan mes pakken’ en hem doodde: geen straf
Hij droeg (‘zeer onwenselijk’) een mes bij zich, belandde in een straatruzie en stak daarbij de Nijmeegse skater Casper Verheijen, die aan zijn verwondingen overleed. Toch krijgt de 15-jarige jongen die dat vorig jaar deed, daarvoor geen straf. Hoe kan dat? -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Nieuws
Protest in Amsterdam tegen racisme en discriminatie
Op de Dam in Amsterdam hebben zaterdagmiddag enkele honderden mensen tegen racisme en discriminatie gedemonstreerd. -
PREMIUM
Explosie bij kapsalon is ‘karma’ volgens boze klanten: ‘Mijn haar groeide niet meer aan’
Van exposure naar explosie? Bij kapsalon Tetuan in Amsterdam-West vond op 15 maart een explosie plaats. Tientallen vrouwen beweren dat eigenaresse Fatima El Asri hun haar heeft verpest. Zij werd vier dagen eerder ‘exposed’ op social media. De politie onderzoekt een mogelijk verband.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam