Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Koperdiefstal op begraafplaats Westgaarde

Op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam zijn in de nacht van dinsdag op woensdag koperen en bronzen vaasjes, beeldjes en herdenkingsplaatjes van graven ontvreemd. Het betreft minstens tien graven. 'De graven zelf zijn niet vernield, maar wel flink overhoop gehaald", aldus een woordvoerder van de begraafplaats.

Westgaarde doet woensdag aangifte bij de politie en schakelt extra beveiliging in om herhaling te voorkomen. 'De betrokken nabestaanden zijn ontzettend geschrokken. De dieven staan er niet bij stil dat het verdriet van de nabestaanden tientallen malen groter is dan wat zij er op de illegale markt aan verdienen.'

Tot nu toe lijkt de grafschennis zich te beperken tot één grafvak, maar de organisatie onderzoekt nog of de dieven ook op andere plekken op het herdenkingspark hebben toegeslagen. 'We weten natuurlijk niet exact wat voor beeldjes en herdenkingsplaatjes overal horen te staan.' De woordvoerder roept gedupeerden op om zich te melden.

Ook onderzoekt Westgaarde hoe de dieven het terrein op zijn gekomen. Duidelijke sporen van inbraak zijn namelijk vooralsnog niet gevonden.