Volledig scherm
Het onderwijscurriculum ligt steeds vaker onder vuur © anp

Leesmethode basisschool maakt Chinezen belachelijk

Een leesmethode op de basisschool maakt Chinezen belachelijk om kinderen een tweeklank aan te leren. Aziatische Nederlanders trekken aan de bel.

'Chinese letter. Shing, shang, shong speelt ping-pong in Hong Kong.'

Dit is de uitleg van de klank 'ng' in de leesmethode verspreid door Onderwijsgek.nl. Om de 'ng' voor altijd in het geheugen van kinderen te verankeren wordt een gebaar voorgesteld: 'spleetogen maken met beide wijsvingers.'

Een vader van Chinese komaf merkte de methode onlangs op bij basisschool Laterna Magica en uitte op Face­book zijn verontwaardiging. Andere ouders van Aziatische komaf deelden die visie.

Racistische stereotypen
De leesmethode is al meer dan vijf jaar in gebruik op basisscholen. Onderwijsgek heeft de tekst aangepast nadat de ouders op de uitleg wezen. Laterna Magica gebruikt het gewraakte lesmateriaal niet meer.

Volledig scherm
Een vader van Chinese komaf merkte de methode op bij basisschool Laterna Magica en uitte op Face­book zijn verontwaardiging © -

Dat neemt niet weg dat hier meer aan de hand is, schrijft mediawetenschapper aan de UvA Reza Kartosen-Wong maandag in Het Parool. 'De betrokken docenten, pedagogen en onderwijskundigen hebben jarenlang met deze methode gewerkt zonder dat zij zélf beseften dat er sprake was van racistische stereotypen.'

Hij vindt het opvallend dat de ophef onder Aziatische Nederlanders niet heeft geleid tot publieke verontwaardiging. "Op scholen wordt ook nog steeds 'hankie pankie shanghai' gezongen met spleetogen. Daar hoor je ook niemand over. We zouden dit van andere stereotypen ook niet accepteren," licht hij toe.

Het onderwijscurriculum ligt steeds vaker onder vuur. Onder meer de manier waarop er over het kolonialisme en de slavernij wordt onderwezen staat al langer ter discussie.

Lees ook: 'Voor de zorgen van Aziatische Nederlanders is te weinig aandacht'