Volledig scherm
De Europahal van de RAI met zijn kenmerkende halfronde vorm. © RAI

'Lelijke' Europahal van RAI is nu een rijksmonument

De halfronde Europahal van Amsterdam RAI en de bijhorende reclametoren zijn vanaf vandaag officieel rijksmonument. De congreshal van architect Alexander Bodon wordt door de Rijksdienst gezien als een belangrijk voorbeeld van vernieuwing in de jaren van de wederopbouw in Nederland.

De in 1961 geopende Europahal is het eerste gebouw van het RAI-complex aan het Europaplein langs de ringweg A10 in de hoofdstad. De kritiek was oorspronkelijk dat het gebouw lelijk en onpersoonlijk was. De Rijksdienst prees het gebouw juist vanwege de 'ruimte en helderheid, lichtheid en transparantie van de constructie'. 

Huisarchitect

De architect Alexander Bodon was huisarchitect van de RAI. Alle gebouwen van de RAI werden onder supervisie van Bodon ontworpen, in een periode van ongeveer veertig jaar.  Het Signaal dat boven de hallen uit torent als herkenningspunt naast de Europahal,  is ontworpen door Dick Elffers. 

Niet direct blij mee

De RAI zelf moest even nadenken toen de Europahal was voorgedragen als rijksmonument, zegt woordvoerder Johan Tensen. ,,Als je een monumentenstatus hebt, kun je er nooit meer iets aan veranderen. Maar we realiseerden ons dat we het gebouw al meer dan vijftig jaar zo hebben gelaten als het is, dus we zien het vooral als een mooie erkenning."