Volledig scherm
© anp

Levenslang gestrafte Edwin S. eist kans op vrijlating

De tot levenslang veroordeelde Edwin S. wil de kans krijgen om terug te keren in de samenleving. S. zit inmiddels ruim 23 jaar vast voor de moord uit op een man en het levensgevaarlijk verwonden van een vrouw uit Badhoevedorp bij een overval. Nu er een kans bestaat dat hij na 25 jaar straf in aanmerking komt voor vrijlating, wil hij beginnen met het resocialisatieproces. In een tegen de staat aangespannen kort geding wil hij dat voor elkaar krijgen.

,,Het resocialisatieproces duurt ten minste achttien maanden. Mijn cliënt zit inmiddels 23 jaar en zeven maanden vast. Dus eigenlijk is hij al te laat'', aldus zijn advocaat José Lindhout. Het kort geding dient morgen in Den Haag.

Een levenslange gevangenisstraf is in Nederland, in tegenstelling tot bijna alle andere landen in de wereld, ook nog echt een gevangenisstraf tot de dood van de gedetineerde. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt dat onmenselijk, liet het eerder weten. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, liet daarom begin juni in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij een adviescommissie wil laten bekijken of levenslang gevangenen na een kwart eeuw kans maken op resocialisatie.

Bij de Hoge Raad diende begin deze maand ook de zaak van de tot levenslange straf veroordeelde Faig B. die kans op vrijlating wilde maken. B. is in 2011 aangehouden voor de moord op twee ex-vriendinnen en de zus van één van hen. De Raad heeft deze zaak aangehouden tot september volgend jaar, in afwachting van de politieke besluitvorming.

In Nederland zitten ruim dertig mensen een levenslange gevangenisstraf uit.