Lichtjesshow Turn on the Lights op de Dam afgelast

De Turn on the Lights lichtshow, die ieder jaar door de Bijenkorf wordt georganiseerd als startschot van het feestseizoen, gaat niet door. In eerste instantie twitterde het warenhuis dat aangescherpte veiligheidsregels vanuit de gemeente de reden waren, maar dat bleek een foutje.

Volledig scherm
De Turn on the Lights lichtshow op de Dam in 2016. © ANP

Het lichtjesspektakel zou op donderdag 21 november plaatsvinden op de Dam, waar zich de afgelopen elf edities duizenden mensen verzamelden om te kijken. ‘Helaas gaat Turn on the Lights niet door dit jaar in verband met aangescherpte veiligheidsregels vanuit de gemeente Amsterdam,’ schreef de Bijenkorf maandag op Twitter.

Dat bleek een foutje van een medewerker te zijn, liet een woordvoerder van de Bijenkorf woensdagavond weten. “We willen onze excuses aanbieden voor de ontstane verwarring,” zei hij. De reden voor het afgelasten van de show is dat de Bijenkorf heeft besloten geen vergunningen voor het evenement aan te vragen. Die waren nodig omdat het festijn door de jaren heen steeds groter werd. “We willen een andere invulling aan de feestdagen gaan geven en daarom hebben we besloten Turn on the Lights niet te organiseren dit jaar.” Of het feestje volgend jaar wel weer doorgaat, kan de Bijenkorf nog niet zeggen.

De gemeente was niet blij met de situatie. Een woordvoerder meldde: “Door te schrijven dat wij de regels hebben aangescherpt, creëren ze een rare sfeer. Alsof er iets aan de hand is.”