Volledig scherm
Forensisch experts van de politie deden gisteren sporenonderzoek rondom het slachtoffer na een schietpartij in de Rijnstraat in Amsterdam. © ANP

Liquidaties Marokkaanse 'maffiaoorlog' niet te stuiten

De serie liquidaties in de Marokkaanse 'bendeoorlog' is niet te stuiten. Volgens schrijver van het boek 'Marokkaanse lieverdjes', criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder is er veel meer aan de hand, dan nu bekend is. Verdere escalatie voorkomen is moeilijk. De Marokkaanse criminelen hebben een gesloten wereld met eigen wetten.

Volledig scherm
Criminoloog en cultureel antropoloog Hans Werdmölder was eerder te gast bij Pauw en Witteman. © Screenshot uitzending Pauw en Witteman

Gisteravond werd de Turkse crimineel Murat Garki (25) dood geschoten op de stoep van een Amsterdams café. De dag ervoor werd de 34-jarige Luana Lux Xavier voor de ogen van haar kinderen vermoord. Ze was de vriendin van de Marokkaanse topcrimineel en kickbokser Najib H. Of er bij de moord op Garki een relatie is met de Marokaanse onderwereld is nog onbekend. Niettemin zijn volgens Werdmölder bij 14 van de 16 liquidaties in de afgelopen twee jaar Marokkanen betrokken. ,,Dat verbaast me niet," aldus Werdmölder, die al ruim twintig jaar onderzoek doet onder Marokkaanse jongeren in ons land.

De 'maffiaoorlog' is volgens de onderzoeker niet één, twee, drie afgelopen, tenzij de politie er een vinger achter weet te krijgen. ,,Probeer dat maar eens, hopeloos," zegt Werdmölder. ,,De criminelen zullen nooit de vuile was buiten hangen, want dan liggen ze eruit. Ze lossen het zelf op. Waar Nederlandse criminelen elkaar een boete oplegden, zoals bij het gedoe rond vastgoedman Willem Endstra, grijpen Marokkanen direct naar hun wapen. Het is oog om oog, tand om tand. Wordt er iemand uit de groep omgelegd, dan volgt daarop een reactie."

Vete
De Amsterdamse vete wordt niet alleen uitgevochten door Marokkanen. Najib H., de vriend van de vermoorde Luana Lux Xavier, behoorde tot dezelfde groep als de in mei eveneens gelinquideerde Antilliaan Gwenetta Martha. ,,Ik sluit niet uit dat Turken en Antillianen zich ook in die onderwereld begeven, maar de meeste zijn van Marokkaanse afkomst," zegt Werdmölder. ,,De liquidaties komen overeen: ze zijn openbaar en herkenbaar. Het gaat veelal om jongeren, waarvan de meeste bij de politie bekend zijn en vaak met een Marokkaanse achternaam. Dan kom ik toch tot de conclusie dat we te maken hebben met een Marokkaans element."

Met de liquidatie van maffiavriendin Luana Luz Xavier zijn grenzen overschreden. ,,Nederlandse criminelen dreigden eerder al kinderen en vriendinnen te grazen te nemen. De Mocro's - zoals Werdmölder de criminelen noemt naar de straatbenaming voor Marokkanen - laten het niet bij dreigen," aldus Werdmölder. ,,Al was de vermoorde vrouw niet zomaar het speeltje van crimineel Najib H. Ze was betrokken bij de Mocrowereld."

De vrouw zou eerder een belangrijke rol gespeeld hebben in een uiteindelijk mislukte moordaanslag. Ze zou voor haar vriend Najib H. het beoogde doelwit naar een locatie hebben gelokt. De Marokkaanse kickbokser zit al langer ondergedoken uit angst voor een liquidatie.

Cocaïne
Marokkaanse criminelen hebben zich naar de top van de Nederlandse onderwereld gevochten en er wordt alles aan gedaan om die positie zo te houden. ,,Deze hele toestand draait om veel geld dat wordt verdiend met hasj en cocaïne. Die handel was in handen van de Nederlanders, maar de Marokkanen hebben zich daar in rap tempo meester van gemaakt."

Hij vervolgt: ,,Het is als onderzoeker onmogelijk toegang te krijgen tot deze wereld. Ik sluit echter niet uit dat het doorgaat, maar dat kunnen we pas overtuigend zeggen als we daarover goede informatie hebben."