Meer dan de helft Amsterdamse taxichauffeurs was afgelopen 3 jaar betrokken bij strafzaken
Ruim 53 procent van de 4801 zelfstandige taxichauffeurs in Amsterdam was de afgelopen drie jaar verdachte dan wel ‘betrokkene’ in een strafzaak. In de meeste gevallen ging het om verkeersmisdrijven, daarna om geweldszaken.
Van de chauffeurs kwam 42 procent de laatste drie jaar als verdachte, betrokkene of getuige voor in een opsporingsonderzoek naar serieuze criminaliteit rond drugs, wapens, ernstig geweld of ‘ondermijning’ (pogingen van de onderwereld zich in te vreten in de bovenwereld).
Dat blijkt uit het onderzoek ‘Taxi! Malafide activiteiten en (ondermijnende) criminaliteit in de Amsterdamse taxibranche’. Onderzoekers van Bureau Beke deden voor het eerst zo uitvoerig onderzoek naar criminaliteit in de branche, in opdracht van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Amsterdam-Amstelland. Daarin richten Belastingdienst, gemeente, politie en justitie zich gezamenlijk op de bestrijding van ontwrichtende criminaliteit.
De onderzoekers slaan alarm: ‘het is code rood voor de Amsterdamse taxibranche’, schrijven ze in hun rapport. ‘De branche is in toenemende mate gecriminaliseerd’. Bovendien zijn er veel meer aanbieders dan het aantal klanten rechtvaardigt en zorgen de taxi’s voor veel overlast in de binnenstad en rond drukke uitgaansplekken.
Het rapport is dinsdag naar de gemeenteraad gestuurd.
Malafide taxibedrijven
De onderzoekers noemen 71 van de 1050 in Amsterdam opererende taxibedrijven ‘mogelijk malafide’. Van die bedrijven is 63 procent een eenmanszaak. Geregeld hebben meerdere chauffeurs samen een bedrijf, en delen ze een of meer taxi’s. Ruwweg een tiende van die bedrijven, 7 procent, lijkt ‘malafide activiteiten’ te ontplooien ‘die kunnen raken aan ondermijnende criminaliteit’.
Te denken valt aan het onopvallende vervoer van drugs en wapens, of de handel daarin. Taxi’s zijn volgens de onderzoekers een perfecte dekmantel voor het faciliteren van criminele organisaties, ‘soms als spin in het web’. Binnen bijvoorbeeld de recherche leeft al lange tijd de vrees dat criminelen buiten beeld blijven door taxi’s te gebruiken. Gedurende de gehele of gedeeltelijke coronalockdowns werden de taxi’s nog aantrekkelijker dan voorheen.
Toch stellen de opsporingsdiensten maar mondjesmaat bredere onderzoeken in naar de branche, uit gebrek aan capaciteit en prioriteit.
Mysteryguests
In het onderzoek van de wetenschappers naar ‘de kwetsbare en voor criminelen toegankelijke branche’ combineerden zij eigen veldwerk met data van de politie en toezichthouders, eerdere onderzoeken, mediaberichten en gerechtelijke uitspraken. Zogeheten mysteryguests deden zich als klant voor en onderzoekers interviewden verscheidene (ervarings-)deskundigen. Voor het eerst werden ook de ‘slimme’ verkeerscamera’s gebruikt die in en om de stad een enorme hoeveelheid vervoersbewegingen registreren van automatische kentekenregistratie (Automatic Number Plate Recognition, ANPR).
Gedurende achttien dagen werden alle taxi’s in de stad geregistreerd. Op een gemiddelde dag waren dat er 2798, inclusief Uber. De afgelopen drie jaar registreerde de politie in de stad 22.339 ‘taxigerelateerde incidenten’.
Strengere taxiregels
Alle Amsterdamse taxichauffeurs die reguliere klanten bedienen, moeten vanaf eind 2022 onder hetzelfde regime vallen – of die nu bestelde ritten uitvoeren of opstappers oppikken op straat.
In verschillende gebieden gaan verschillende regels gelden om de overlast te beperken en de veiligheid te verbeteren. Gebieden waar bewoners veel overlast ervaren door een overvloed aan taxi’s, zoals delen van de binnenstad, worden ‘taxiluw-zones’. Daar mogen straks alleen taxichauffeurs rijden die een taxizone-ontheffing hebben én die zijn aangemeld door een bewoner of ondernemer in die zone.
Daarnaast komen er ‘taxihotspotzones’ zoals rond het Centraal Station, de uitgaansgebieden en de Johan Cruijff Arena tijdens evenementen. Daar wordt het aantal taxi’s gelimiteerd: een chauffeur mag er alleen komen als die een taxiontheffing heeft én als er een plaats beschikbaar is.
Met de nieuwe regels probeert de gemeente opnieuw bij te dragen aan een bonafide en betrouwbare taximarkt, hetgeen al decennia uiterst moeizaam gaat.
De gemeente wil met in Amsterdam actieve taxibedrijven en organisaties het platform Taxi020 vormen waarin afspraken worden gemaakt – ook om discriminatie tegen te gaan, de uitstoot te beperken en de markt ‘economisch rechtvaardiger’ te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Huizenprijzen blijven hard oplopen, maar tempo neemt af
De Nederlandse huizenprijzen zijn in april opnieuw hard gestegen. Maar het tempo waarin huizen duurder worden is inmiddels niet meer zo hoog als begin dit jaar. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Nieuws
29 taxichauffeurs beboet bij speciale politieactie
De Amsterdamse politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 29 taxichauffeurs beboet voor overtredingen als door rood rijden, verkeerd stilstaan en te hoge snelheid. -
Nieuws
Woning in de Oetgensstraat in Oost beschoten
Een woning in de Oetgensstraat in Oost is in de nacht van woensdag op donderdag beschoten. De bewoner, die op het moment van de beschieting thuis was, ontdekte donderdagochtend kogelgaten in een raam. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Nieuws
Top 10 Nederlandse locaties Google Street View vol Amsterdamse blikvangers
Ter ere van vijftien jaar Street View heeft Google dinsdag bekendgemaakt welke Nederlandse locaties afgelopen jaar het meest bezocht werden vanuit de luie stoel. In de top 10 zijn zes Amsterdamse trekpleisters te vinden.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Nieuws
Amsterdam presenteert nieuw coalitieakkoord: dit zijn de plannen
PvdA, GroenLinks en D66 hebben woensdagochtend het coalitieakkoord voor Amsterdam gepresenteerd. Veel is met potlood opgetekend. De ambities op het gebied van duurzaamheid, gelijke kansen en groei van de stad blijven, maar er is vooral onzekerheid. Een duik in de plannen.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam