Meer kans op werk voor wie mag bijverdienen bovenop uitkering
Wie bovenop de uitkering mag bijverdienen, maakt meer kans om uit de bijstand te komen. De kans om uit te stromen naar een baan blijkt zelfs meer dan twee keer zo groot.
Dat blijkt uit resultaten van de Amsterdamse bijstandsproef die in 2018 is begonnen. Ruim vijfduizend Amsterdammers mochten vanwege het experiment tot 200 euro per maand bijverdienen door te werken naast hun bijstandsuitkering.
18 procent
Van de groep die deelnam aan de bijverdienproef heeft 18 procent nu geen uitkering meer omdat ze werk hebben gevonden. Binnen een in alle andere opzichten vergelijkbare controlegroep die niet bijverdiende, lukte dat maar 8 procent.
Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) ziet in de resultaten reden om de strenge aanpak van bijstandsgerechtigden te matigen. “Dit is echt een mooi resultaat,” zegt hij in een persbericht. “Het experiment loopt nog een jaar, maar we kunnen gerust concluderen dat dit pleit voor een aanpassing van de Participatiewet.”
Minder uitkeringen
De gemeente gaat er zelfs financieel op vooruit als het bijverdienen wordt toegestaan. Gedurende de proef was de gemeente 4,6 miljoen euro kwijt aan kosten. Daar stond 5,9 miljoen euro tegenover van uitkeringen die stopgezet konden worden.
Het is nog wel de vraag of het voor elke bijstandsgerechtigde bevorderlijk is om bij te verdienen. De vijfduizend deelnemers waren gemiddeld jonger en hoger opgeleid dan de totale groep van bijna 40.000 bijstandsgerechtigden in Amsterdam. Ook zaten ze veelal korter in de bijstand. Binnen het onderzoek is daarvoor wel gecorrigeerd door de deelnemers alleen te vergelijken met een controlegroep van even oude en even hoog opgeleide bijstandsgerechtigden die niet bijverdienden.
Opmerkelijk is wel dat de deelnemers aan de proef er in andere opzichten minder goed uitsprongen. Het werk dat ze vonden was minder vaak een baan voor onbepaalde tijd dan bij bijstandsgerechtigden die zonder bijverdienen aan werk kwamen. Ook was hun salaris gemiddeld iets lager dan in de controlegroep.
Regelluwe bijstand
De Amsterdamse bijstandsproef kwam tot stand na een botsing met de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma. Amsterdam wilde graag de ‘regelluwe’ bijstand uitproberen, een proef die Klijnsma liet uitvoeren in zes gemeenten. Omdat Amsterdam het vertikt om van bijstandsgerechtigden een ‘verplichte tegenprestatie’ te vragen, mocht de gemeente niet meedoen aan deze proef.
De resultaten uit de zes gemeenten werden begin deze maand gepresenteerd. Het Centraal Planbureau kwam vanmiddag met een analyse van de resultaten en kwam tot de conclusie dat een minder strenge aanpak met minder verplichtingen om te solliciteren er niet toe leidt dat bijstandsgerechtigden minder aan het werk komen. Ook dat lijkt koren op de molen van Amsterdam.
In niet één van de zes gemeenten leidde de experimenten tot meer uitstroom naar werk voor meer dan 27 uur per week, concludeert het CPB. Wel is er effect te zien doordat meer mensen vanuit een bijstandsuitkering in deeltijd zijn gaan werken. Zowel dankzij extra begeleiding als dankzij hogere bijverdiensten vond in Utrecht een ietwat grotere groep werk, maar in deeltijd.
De Amsterdamse onderzoekers schrijven dat hun proef slecht te vergelijken is met de experimenten in de zes andere steden. Het Amsterdamse experiment kent veel meer deelnemers en gaat nog een jaar door. Door de lange duur moet ook duidelijk worden of de bijverdieners die werk vinden op den duur toch weer terugvallen naar de bijstand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
indebuurt.nl
7 x in deze Amsterdamse kroegen heb je een eigen biertap aan tafel (of wijn)
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
Nieuws
Sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp sluit deuren na vijftien jaar: ‘We gaan rondkijken en ons beraden’
Het sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp heeft zijn deuren dit weekend gesloten. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit zijn toe aan een nieuwe filosofie, schrijven ze op hun site. Ze hebben diverse redenen om de zaak, die vijftien jaar bestond, te sluiten.Amsterdam -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Rotterdamse scholen nu ook mikpunt bedreigingen: meerdere ‘schietpartijen’ aangekondigd
Amsterdam -
-
-
indebuurt.nl
Kleding kopen van je favo influencer: bij Mireille en Elise Bak kan het! 'Monica Geuze brengt haar kleding hier ook heen'
Na een succesvolle pop-up store op het Damrak bedachten Mireille en haar influencer dochter Elise een nieuw concept: Umé Studio. Een winkel waar mensen de kleding van hun favoriete influencers kunnen shoppen. En dat concept blijkt een groot succes, zowel fysiek in de winkel als op Instagram. -
Temperatuur stijgt in Amsterdam
Het blijft vandaag zonnig en droog in Amsterdam. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot 20 graden en is de wind matig, windkracht 4. Vannacht is het bewolkt en koelt het af tot ongeveer 9 graden.