Mensenrechtenadvocaat: ‘Trip Ajax naar Qatar is moreel verwerpelijk’
De wintertrip van Ajax naar Qatar is moreel verwerpelijk, stelt advocaat Liesbeth Zegveld. Volgens Amnesty past de trip niet bij Ajax’ streven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Delen per e-mail
Is het kansrijk om Ajax juridisch aansprakelijk te stellen voor het in stand houden van mensenrechtenschendingen in Qatar? Advocaat en hoogleraar oorlogsherstelbetalingen Liesbeth Zegveld spreekt van een grijs gebied.
Begin januari belegt Ajax een trainingskamp in Qatar. Op uitnodiging van een dochterbedrijf van de Aspire Zone Foundation Group test het in een toernooi stadions voor het WK 2022. De selectie traint in de Aspire Zone. Een omstreden plek, omdat bij de aanleg op grote schaal buitenlandse arbeiders zijn uitgebuit.
Vorig jaar berichtte The Guardian over gedwongen arbeid en ‘moderne slavernij’ bij het vijfsterrenhotel Marsa Malaz Kempinski, waar Ajax zal verblijven. Volgens het hotel behoren de misstanden inmiddels tot het verleden.
Amnesty International
Vorige week meldde Amnesty International te onderzoeken of Ajax juridisch aansprakelijk kan worden gehouden. “Dat is in juridisch opzicht onontgonnen terrein,” zegt Zegveld, die gespecialiseerd is in mensenrechtenzaken.
Namens vakbond FNV en een in Qatar gedupeerde gastarbeider uit Bangladesh daagde Zegveld in 2016 wereldvoetbalbond Fifa voor de rechter, wegens medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen door het WK toe te wijzen aan het emiraat. “De rechter in Zürich zat daar niet op te wachten, onze aanklacht werd ongegrond verklaard,” aldus Zegveld.
“Bij de trip van Ajax gaat het erom in hoeverre die bijdraagt aan het in stand houden van mensenrechtenschendingen. In het algemeen kun je zeggen dat je als bedrijf of club niet in de buurt moet komen van Qatar. Ajax is in ieder geval moreel medeverantwoordelijk voor het in stand houden van verwerpelijke praktijken. Wat Liverpool doet, is wel toe te juichen.”
De Engelse club is in december bij het WK voor clubteams in Qatar, maar kiest in tegenstelling tot Ajax voor een ander hotel dan het door de organisatie aangewezen Marsa Malaz Kempinski. Reden zijn de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waarover The Guardian eerder schreef.
Zegveld: “In juridisch opzicht is het ingewikkeld. Ik denk dat er op termijn gerechtelijke uitspraken komen die gebruik van de faciliteiten veroordelen. Maar nu is het al heel wat als de rechter de opdrachtgever voor de bouw verantwoordelijk houdt voor de ellende.”
Aspire Zone – een sportcomplex van 2,5 km2 – aangelegd door arbeidsmigranten die op grote schaal zijn uitgebuit.
Richtlijnen van de Oeso
Amnesty International lijkt dat te beseffen. De mensenrechtenorganisatie hamert nu vooral op de verplichtingen die Ajax heeft om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Woordvoerder Emile Affolter: “Als beursgenoteerd bedrijf dient Ajax te voldoen aan de richtlijnen van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Op papier stelt Ajax maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar over mensenrechten is niets te vinden in de jaarverslagen. Een verwijzing naar de Oeso-richtlijnen evenmin. Het lijkt erop dat het niet bestaat. Inzake de Qatartrip mag je van Ajax verlangen dat het de risico’s in kaart brengt, een eventuele connectie met mensenrechtenschendingen benoemt en bestrijdt en erover communiceert met de buitenwacht.”
Ajax stelde vorige week sport en politiek te willen scheiden. Toch hoopt Amnesty dat Qatar aan bod komt in de aandeelhoudersvergadering van volgende week vrijdag.
Uitbuiting migranten
Loze salarisbeloften, inname van paspoorten, achterstallig loon, vervuilde slaapverblijven, onveilige werkplekken. De situatie van gastarbeiders in Qatar is genoegzaam bekend. In totaal zijn volgens voorzichtige schattingen bij de bouw van stadions voor het WK 2022 honderden doden gevallen.
In 2016 schreef Amnesty International een rapport na gesprekken met 234 arbeidsmigranten. Rode draad in de uitbuiting vormt het kafalasysteem, waarbij migranten een sponsor moeten hebben voor een werkvergunning. Bij aankomst leveren ze hun paspoort in en zijn ze overgeleverd aan de nukken van hun werkgever. De migranten sluiten vaak hoge leningen af voor recruteringskosten. In combinatie met lager dan beloofde salarissen voelen velen zich gevangen.
Ook hotel Marsa Malaz Kempinski, waar Ajax zal verblijven, is in verband gebracht met uitbuiting. Medewerkers kregen ver onder het minimumloon betaald voor dagen van soms 15 uur, schreef The Guardian in 2018. Volgens het hotel zijn de misstanden inmiddels verholpen. Bij de aanleg van het Khalifa Stadion en de rest van de zogenoemde Aspire Zone waar Ajax gaat trainen, was op grote schaal sprake van uitbuiting, aldus Amnesty. Qatar kondigde vorige maand nieuwe arbeidswetgeving aan. Dat is eerder gebeurd, zonder dat iets wezenlijks veranderde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie Amsterdammers winnen prijs voor inzet rondom hoogbegaafdheid
Bij de uitreiking van de Mensa Fonds Awards zijn drie Amsterdammers in de prijzen gevallen: Abdelhamid Idrissi, Jim Jansen en Diederik Jekel kregen een onderscheiding voor hun werk en inzet voor mensen met hoogbegaafdheid. -
Nieuws
Gemeente investeert in groene kerosine
De stad gaat geld steken in de ontwikkeling van synthetische kerosine, duurzame vliegtuigbrandstof. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Amsterdamse band Personal Trainer ‘haalt afgelopen jaar in’ met 24-uursoptreden in Paradiso
De indierockband Personal Trainer kan niet wachten om weer op het podium te staan. Op woensdag 21 april mag het eindelijk weer in Paradiso. En als het eenmaal mag, houden ze ook niet op: de Amsterdamse band gaat 24 uur door. -
Artsen pleiten voor rookvrije terrassen bij heropening
Als de terrassen straks weer open gaan, dan moet Amsterdam afdwingen dat er niet mag worden gerookt. Dat betogen artsen van het Amsterdams Rookalarm (AR) in een brief aan burgemeester Femke Halsema en zorgwethouder Simone Kukenheim.
-
Vierde verdachte aangehouden voor dood Roudile Paquay in West
De politie heeft in het onderzoek naar de dood van de 29-jarige Roudile Paquay een 31-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Het is de vierde verdachte die is aangehouden in de zaak. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam