Met opening Beth Haim-paviljoen is best bewaarde regiogeheim ontsloten voor publiek
NieuwsMet het bevestigen van een mezoeza aan de deurposten is maandag op de oude Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk een nieuw bezoekerspaviljoen onthuld.
Delen per e-mail
Het is een van de best bewaarde geheimen van de regio: de oude Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. In vier eeuwen tijd vonden bijna 30.000 leden van de Portugees-Israëlitische Gemeente in Amsterdam er onder wuivend gras hun laatste rustplaats. Onder hen de ouders van de filosoof Benedictus de Spinoza, rabbijn Jacob de Aaron Asportas, de zwarte slaaf Elieser en, van recente datum, Ajax-voorzitter Uri Coronel.
Het is een bijzonder gezelschap dat lang met rust is gelaten, maar ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag heeft het stichtingsbestuur besloten de monumentale begraafplaats te ontsluiten voor het publiek. Dat leverde al een onderhoudsplan voor het woekerende groen op en een app met een wandelroute langs de meest bijzondere graven. Maandag volgde het sluitstuk: de opening van een paviljoen waar bezoekers zich kunnen informeren over de lange geschiedenis van Beth Haim.
Steunpilaar
Dat gebeurde in klein gezelschap, vanwege corona. Aanwezig waren wel Marion en Gideon Coronel, weduwe en zoon van Jacques Coronel, de in 2017 overleden bestuurder van de Portugees-Israëlitische Gemeente die zich inspande voor de ontsluiting van Beth Haim. Het nieuwe paviljoen draagt de naam van Coronel, maar weduwe Marion vertelt dat het eerbetoon ook is bedoeld voor haar schoonvader Ab Coronel. Ook hij was een steunpilaar van de synagoge in Amsterdam en de begraafplaats in Ouderkerk.
Aan de opening van het paviljoen gingen ruim zes jaar aan voorbereidingen vooraf. In het licht van de eeuwigheid een haastklus natuurlijk, maar naar menselijke maatstaven toch een hele tijd voor een gebouw van 8 bij 5 meter. “We hebben er erg veel tijd in gestoken,” vertelt architect Herman Kossman die samen met Jan Loerakker tekende voor het gebouw en de inrichting. “Het is een openbaar gebouw en tegelijkertijd onderdeel van een eeuwenoude Joodse begraafplaats met zijn rituelen. Dat was best complex.”
Snoge
Zo is het paviljoen voorzien van een marmeren wastafel waar volgens voorschrift de handen kunnen worden gewassen na een bezoek aan de begraafplaats. Maandag werden symbolisch de mezoeza aan de deurposten bevestigd. Een klusje waarvoor de orthodoxe rabbijn Joseph Serfaty helemaal uit Antwerpen was overgekomen. Niet zomaar natuurlijk: de familie van de rabbijn is al drie eeuwen verbonden met de snoge, zoals de Amsterdamse synagoge in joodse kring wordt genoemd.
In het paviljoen is op een groot beeldscherm een film te zien met tekst en uitleg over de rijke historie van Beth Haim. De voice-over is van Jeroen Krabbé. Verder zijn er enkele bezienswaardigheden, zoals een mooie gelaagde kaart in glas waarop fraai te zien is hoe het merendeel van de 28.000 graven in de loop der eeuwen in de veengrond is verzonken. Begin vorige eeuw is op de oude graven een zandlaag aangebracht, waarop sindsdien de doden worden begraven. Daar is nog veel te veel vrije ruimte, als gevolg van de holocaust.
De overledenen worden tegenwoordig niet meer ten ruste gelegd onder de prachtig versierde marmeren platen waar de vooraanstaande leden van de synagoge in het verleden voor kozen. In het paviljoen is een deel van zo’n grafsteen van Toscaans marmer te zien, gemaakt door een 3D-printer. In totaal zullen honderd bijzondere grafstenen worden gekopieerd. Architect Kosmann: “Aan het origineel moet maanden zijn gewerkt. De printer doet het in twee dagen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal besmettingen in regio Amsterdam in week tijd met 12 procent gedaald
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in de regio Amsterdam is in week 1 (4 t/m 10 januari) met 12 procent gedaald ten opzichte van een week daarvoor. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Fietser zwaargewond na aanrijding in Nieuw-West
Een vrouw is dinsdagavond zwaargewond geraakt bij een aanrijding op de President Allendelaan in Nieuw-West. Dat meldt de politie. -
Vijf grote steden vragen kabinet om invoeren verhuurvergunning
Amsterdam en vier andere grote steden willen meer instrumenten om misstanden bij verhuur van woningen, zoals te hoge huren, slecht onderhoud en discriminatie aan te kunnen pakken. Ze vragen het demissionaire kabinet een systeem van verhuurvergunning in te voeren. -
Nieuws Demonstratie tegen kabinetsbeleid in Westerpark afgeblazen
De demonstratie van actiegroep Nederland in Verzet, die zondag gepland stond, gaat niet door. De organisatie is het oneens met een uitspraak van de rechter, die maximaal vijfhonderd deelnemers toestond en het Westerpark aanwees als locatie.
-
Raad over windmolens: ‘Er is nog niets besloten’
De gemeenteraad wil nog geen buurten uitsluiten van de mogelijkheid dat daar windmolens komen. Vanuit de oppositie wordt gepleit voor minstens 600 meter afstand tussen windmolens en woningen. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam