Met warmtenet Vattenfall zijn Amsterdammers opeens bijna twee keer zo duur uit
NieuwsOok Amsterdammers met een aansluiting op het warmtenet van Vattenfall zijn in 2023 veel duurder uit. Met de gasprijs wordt ook het tarief voor stadswarmte in één klap bijna verdubbeld.
Dat blijkt uit de prijzen voor het nieuwe jaar die het energiebedrijf bekend heeft gemaakt. Vattenfall verklaart de prijsstijging door de snel gestegen gasprijs. Die werkt als vanzelf door in de kosten voor stadswarmte, of de warmte nou wordt opgewekt door de verbranding van aardgas (in energiecentrales bij Diemen) of door de verbranding van huisvuil (in de afvalovens van AEB).
In 2023 gaat de prijs voor stadswarmte naar 76,45 euro per gigajoule. In 2022 was dat 39,41 euro per gigajoule. Dat het tarief in één keer zo scherp stijgt, komt doordat warmteleveranciers wettelijk maar op één moment in het jaar de prijs mogen bijstellen. Energiebedrijven mochten hun tarief voor gas al eerder aanpassen, toen aardgas snel veel duurder werd na de Russische inval in Oekraïne.
375 euro meer voor gemiddeld huishouden
Vattenfall schat dat een op het warmtenet aangesloten huishouden bij gemiddeld verbruik (27,9 gigajoule per jaar) volgend jaar 375 euro meer kwijt is dan in 2022. Daarin zijn de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de energieprijzen te dempen al meegenomen. Door het ‘prijsplafond’ kost stadswarmte hooguit 47,38 euro per gigajoule, maar dat geldt tot 37 gigajoule per jaar. Daarboven geldt het gewone tarief van 76,45 euro. Wie in 2023 meer verbruikt dan 37 gigajoule, doordat zijn huis slecht geïsoleerd is bijvoorbeeld, ziet de kosten dus snel verder oplopen.
Normaliter maakt Vattenfall de nieuwe tarieven voor het warmtenet pas rond de jaarwisseling bekend. Vanwege de snel gestegen energieprijzen en de bezorgdheid bij consumenten wilde Vattenfall zijn klanten deze keer eerder duidelijkheid geven.
Niet boven ACM-limiet
Vattenfall heeft dit jaar niet gewacht op het maximumtarief dat toezichthouder ACM elk jaar vaststelt in december. Omdat op warmtenetten geen concurrentie mogelijk is, stelt ACM een limiet aan de prijs die warmteleveranciers mogen rekenen. Vattenfall zegt ervan uit te gaan dat het nieuwe tarief niet boven die ACM-limiet uitkomt.
Omdat het energiebedrijf de prijs voor warmte in heel 2022 niet kon opkrikken, waren huishoudens op het warmtenet volgens Vattenfall dit jaar voordelig uit. De gasprijs voor een variabel contract is bij Vattenfall het afgelopen jaar 2,6 keer zo duur geworden, rekent het energiebedrijf voor, wat neerkomt op een prijsstijging van 156 procent. Hiertegen afgezet waren op het warmtenet aangesloten huishoudens volgens Vattenfall ruim 500 euro minder kwijt dan klanten met verwarming op gas.
In Amsterdam zijn ongeveer vijftigduizend huishoudens aangesloten op het warmtenet. Volgens de plannen van de gemeente om de stad van het aardgas af te halen, moeten dat er de komende decennia snel veel meer worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Prijsplafond
Energierekening bij gemiddeld gebruik wordt maximaal 241 euro, komende maand al vergoeding
Een huishouden dat een gemiddelde hoeveelheid gas en elektriciteit verbruikt, is straks zo'n 241 euro per maand kwijt. Het kabinet trekt extra geld uit om de hoge energierekening van burgers te dempen. In november en december gaat de rekening met een vast bedrag van 190 euro omlaag. Daarnaast wil het kabinet iets doen voor bedrijven die kampen met sterk gestegen energiekosten. -
PREMIUM
Te zware Koen Verweij trekt zijn torso weer strak dankzij Twentse sportmaterialen
ENSCHEDE - Voormalig olympisch- en wereldkampioen schaatsen Koen Verweij kwam nadat hij stopte met schaatsen 15 kilo aan. Het Twentse sportmerk Matchu Sports haalde Verheij als uithangbord binnen en brengt elke maand in beeld hoe Verweij weer ‘strak’ wordt. Met behulp van de attributen van Matchu Sports. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Nieuws
Energiebedrijven woedend, leggen investeringen in warmtenetten stil
Energiebedrijven met warmtenetten zijn woedend over de kabinetsplannen om die netten verplicht in overheidshanden te brengen. Onder meer in Amstelveen worden uitbreidingsplannen voor warmtenetten stilgelegd, terwijl die een sleutelrol spelen bij het voornemen om woningen van het aardgas af te halen.
-
PREMIUMMET VIDEO
Puttershoekse Marcia is ‘the one’ voor Robbie Williams
Al 32 jaar is de Puttershoekse Marcia IJdo-Reintjes superfan van de Engelse popster Robbie Williams, maar nog nooit kwam zij zo dicht bij haar idool als zaterdagavond in de Ziggo Dome. In Amsterdam beleefde zij het ultieme fan-moment: Williams zong het nummer ‘She’s the One’ speciaal voor haar en gaf haar een dikke knuffel. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Koeien Dora en Trix gaan ‘s avonds naar het theater: ze hebben een rol in toneelstuk Mijn Lieve Gunsteling
BAARLE-NASSAU - Dora en Trix geven geen melk meer, ze zijn te oud. Maar de koeien beleven een tweede leven. Avond aan avond staan ze tussen topacteurs op het podium van de schouwburg in Amsterdam, ver weg van hun stal in Baarle-Nassau.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam