Middenmeer krijgt primeur met eigen warmtenet
Onder de buurt Middenmeer-Noord, een deel van de Watergraafsmeer, komt een warmtenet. De gemeente investeert 11,2 miljoen in de warmwaterleidingen met de bedoeling dat de 1650 huishoudens hier van het gas af kunnen door restwarmte van een datacenter op Science Park.
Al jaren lopen de bewoners van deze buurt zich warm om hun eigen energiebedrijf te beginnen. Aanvankelijk was het de bedoeling om restwarmte uit de ijsmachine van de Jaap Edenbaan te gebruiken. Inmiddels heeft energiecoöperatie MeerEnergie een afspraak met het datacenter van Equinix dat de hitte die uit de altijd snorrende computerservers slaat mag worden gebruikt voor verwarming van de buurt.
Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) komt MeerEnergie nu tegemoet. De stad legt tot 2024 het warmtenet aan. Dat straat en stoep hier de komende jaren toch opengaan voor het vernieuwen van elektriciteitskabels en riolering wordt gezien als een buitenkans - dat drukt de kosten. Eind 2021 moet dan blijken of MeerEnergie zelf de levering van warmte toevertrouwd kan worden.
Dat is niet zonder risico. Zo moet eerst nog flink geïnvesteerd worden in een hoofdleiding die de warmte van het datacenter onder het treinspoor door naar het warmtenet brengt. Die miljoeneninvestering noemt de gemeente ‘uitdagend’, al lijkt het wel mogelijk. Maar, zo redeneert de gemeente, het warmtenet kan altijd nog terugvallen op de stadsverwarming van Vattenfall, het vroegere Nuon.
30 graden celsius
Ook is nog onzeker hoeveel bewoners een aansluiting willen. Dat MeerEnergie 700 leden telt is een blijk van veel draagvlak, maar aan het warmtenet hangt ook een prijskaartje vanwege de investeringen in de hoofdleiding en een grote warmtepomp die de restwarmte uit het datacenter - rond de 30 graden celsius - opkrikt tot boven de 60 graden.
Per huishouden worden de kosten geschat op 8500 euro. En dat is alleen als de rest van Middenmeer uiteindelijk ook wordt aangesloten. Als het blijft bij alleen Middenmeer-Noord komt er nog zo’n 3000 euro per woning bij. Maar dat is altijd nog stukken goedkoper dan van het gas af door een warmtepomp en een grote verbouwing voor betere isolatie.
Ook voor de stad brengt het risico’s met zich mee. Het is onduidelijk, schrijft Van Doorninck, of, wanneer en tegen welke prijs het warmtenet ooit nog kan worden verkocht. Daar komt bij dat MeerEnergie klein en jong is, zonder reserves. Met als gevolg dat als de warmtelevering stokt iedereen meteen aan de gemeente zal vragen om bij te springen.
Aardgasvrij
Maar voor Van Doorninck en Rick Vermin, bestuurder in stadsdeel Oost, staan daar genoeg voordelen tegenover. Dat de warmte uit een datacenter komt, is al zeldzaam. Dat bewoners het heft in eigen hand nemen is dat helemaal. En dat met de mogelijkheid een bestaande wijk vol woningen in particulier bezit van het gas te halen, wat ook nog zelden vertoond is.
Van Doorninck en Vermin zien de 11,2 miljoen voor het warmtenet daarom ook als ‘leergeld’. “Van wat we hier gaan doen, leren we ontzettend veel,” zegt Van Doorninck. “Die kennis en ervaring gaan we gebruiken bij het aardgasvrij maken van heel Amsterdam.”
Voorlopig kunnen bewoners ook nog kiezen voor gas. Door landelijke wetgeving is dat nog verplicht. “Uiteraard hopen we dat bewoners kiezen voor het duurzame alternatief,” zeggen Van Doorninck en Vermin.
MeerEnergie is ook tevreden. “De laatste horde is nog niet genomen, maar ik heb er nu vertrouwen in dat we hier over een aantal jaren een eigen warmtenet hebben dat draait op lokale restwarmte,” zegt voorzitter Ardine Nicolaï.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Nog 24 studenten vast na bezetting Binnengasthuis van Universiteit van Amsterdam
Nog 24 studenten zitten vast op het politiebureau na bezetting van de UvA-locatie Binnengasthuis op maandag. De ME maakte ‘s avonds een eind aan de bezetting. -
indebuurt
Trend gespot: de fatbike! Deze 3 merken komen uit Amsterdam
Je ziet ze heel vaak door de stad sjezen: fatbikes. Deze dikke, snelle fietsen nemen inmiddels een beetje de stad over. Er zijn veel mensen die het helemaal niets vinden maar misschien nog wel meer mensen die er dagelijks van genieten. Deze drie merken komen uit Amsterdam en zien er gaaf uit! -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
-
-
Schiphol geeft vandaag duidelijkheid over eventuele reisbeperkingen deze zomer
Schiphol maakt vandaag bekend of er in het zomerseizoen nog steeds een beperking zal gelden voor het aantal reizigers dat van de luchthaven mag vertrekken. Sinds afgelopen juli geldt een dergelijk maximumaantal reizigers. Dat werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol, waardoor vanaf de meivakantie lange rijen ontstonden die soms tot buiten de vertrekhal liepen. -
PREMIUM
Sanderinks complotverhalen zijn ‘niet in het belang van Centric’
De omstreden zakenman Gerard Sanderink moet ook het allerlaatste aandeel van zijn ict-bedrijf Centric inleveren bij een beheerder. Dat eisten het Openbaar Ministerie en de nieuwe bestuurders van Centric vanmiddag bij de Ondernemingskamer.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam