Miljoen euro voor meer poeponderzoek naar diabetes type 1
Onderzoekers van Amsterdam UMC krijgen van het Diabetes Fonds en stichting Diabetes Onderzoek Nederland 1 miljoen euro voor onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1, zo hebben beide organisaties bekendgemaakt.
Delen per e-mail
Uit eerder onderzoek bleek dat een fecestransplantatie mogelijk een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen de ziekte waar 120.000 Nederlanders aan lijden.
In de darmen zitten veel bacteriën, gisten en virussen, het zogenoemde microbioom. Dit blijkt een rol te spelen bij de suikerstofwisseling en het immuunsysteem. Mensen met diabetes type 1 hebben een andere samenstelling van het microbioom. Ook hun immuunsysteem in de darmen ziet er anders uit.
Bij een fecestransplantatie krijgen mensen die aan diabetes type 1 hebben poep van een donor ingebracht. De ontlasting wordt ontdaan van voedingsresten, en gaat in verdunde vorm met een sonde in de neus naar de darmen. Het is pijnloos en de ontvanger ruikt en proeft er niets van.
Afweerreactie
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de cellen die insuline produceren uitschakelt. Mensen met diabetes type 1 moeten zichzelf insuline toedienen om de bloedsuiker te reguleren. De afweerreactie is nu nog niet te stoppen. Een onderzoeksteam onder leiding van Max Nieuwdorp en Nordin Hanssen gaat dat op basis van hun eerdere werk nu verder onderzoeken of de afweerreactie worden afgezwakt via darmbacteriën. Het nieuwe onderzoek gaat vijf jaar duren.
“Door een poeptransplantatie willen we de functie van de alvleesklier van mensen met diabetes type 1 weer een beetje ‘oppoetsen’. Hiermee zouden we een patiënt een stabielere ziekte kunnen geven, met minder glucosepieken en -dalen en daardoor minder diabetescomplicaties. Uiteindelijk kan dit mogelijk leiden tot een nieuwe behandeling, en hopelijk genezing of omkering van diabetes type 1, ook als mensen de ziekte al langer hebben. Ik ben hier heel erg optimistisch over,” zegt Nieuwdorp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws Opgelicht: organisatie Museumplein-protest betaalde zelf voor tegenactie
Achter een vliegtuigje dat zondag boven de verboden demonstratie op het Museumplein cirkelde, hing de tekst ‘Koud he?! Videre’. Eigenlijk had er ‘Nooit meer kabinet Rutte’ en ‘Vrijheid = Blijheid’ moeten staan. Het blijkt om een tegenactie te gaan. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
PREMIUM
VIDEO Samenvatting | Breekijzer Huntelaar behoedt Ajax voor peperduur puntverlies
-
Nieuws Schoten gelost bij gewelddadige straatroof in Diemen
De politie heeft vrijdagavond vier verdachten opgepakt op verdenking van een gewelddadige straatroof eerder die avond in Diemen. -
Fluitje conducteur afgepakt om ‘seconden te winnen’, vakbonden woest
Niet de conducteur – met het iconische fluitsignaal – maar de machinist is straks verantwoordelijk voor het sluiten van de deuren in de trein tussen Amsterdam en Hoofddorp. Vakbonden vrezen met dit plan van de NS voor de functie van de conducteur en de veiligheid van reizigers.
-
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Politie vindt 15.000 euro in luiertas
De politie heeft vorige week 15.000 euro gevonden tijdens een verkeerscontrole in Amsterdam. Het geld zat verstopt in een luiertas. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam