Volledig scherm
Verkeersministers Schultz wil op steeds meer plekken een snelheidsverhoging doorvoeren © anp

Mogelijk bezwaar Amsterdam tegen snelheidsverhoging

De gemeenteraad van Amsterdam gaat zich buigen over de verhoging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur. Volgens de Partij voor de Dieren moet de hoofdstad bezwaar maken. Een mogelijke tijdwinst van twee minuten weegt volgens de partij niet op tegen alle negatieve gevolgen.

Volgens PvdD-leider Johnas van Lammeren kleven er teveel bezwaren aan de verhoging. ,,Bij de verbreding van de A2 is afgesproken dat 100 de maximumsnelheid zou blijven. Het plan om de snelheid op de A2 te verhogen is oneerlijk, onverantwoord en ongezond. De leefomgeving, verkeersveiligheid en gezondheid van omwonenden zijn belangrijker dan een te verwaarlozen tijdwinst.''

Luchtkwaliteit
De partij verwijst naar onderzoekers van het RIVM en TNO die de kans groot achten dat de Europese norm voor luchtkwaliteit wordt overschreden door de 130-plannen. Het bezwaar volgt op het voornemen van verkeersminister Schultz om tussen Utrecht en Amsterdam overal 130 km per uur te mogen rijden. Volgens de Partij voor de Dieren wijzen berekeningen er op dat het personenverkeer zo'n 46 procent meer stikstofdioxide (NO2) per kilometer uitstoot door de snelheidsverhoging.

De gemeente Amsterdam geeft met het aannemen van het PvdD-voorstel volgens de partij het signaal af dat een verhoging van de maximumsnelheid onwenselijk is vanwege negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement