Volledig scherm
Kinderen met autisme maken met hulp van de muziekapp samen muziek voor hun familie © anp

Muziek-app voor kinderen met autisme gelanceerd

Dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje hebben zondag in het Concertgebouw een muziek-app voor kinderen met autisme gelanceerd.

De app is een initiatief van Van Zweden's stichting Papageno en KPN Mooiste Contact Fonds. De app moet kinderen met autisme helpen makkelijker contact te maken en uit hun isolement te komen. 

Volledig scherm
Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje © anp

In het Concertgebouw maakten vijftig kinderen met autisme met hulp van de Papageno-app muziek voor hun familie. De Van Zwedens richtten in 1997 de Stichting Papageno op, nadat ze eerder zelf een kind hadden gekregen met autisme.

Muziektherapie
Met de stichting willen ze kinderen en jongeren met autisme helpen. Papageno boekt al langer goede resultaten met muziektherapie. Het blijkt een effectief middel te zijn voor kinderen met autisme om zich te ontwikkelen en contact te maken met hun omgeving.

Volgens Aaltje van Zweden is de app daar een veelbelovende aanvulling op. "Nu kunnen we meer kinderen met en zonder autisme muzikaal met elkaar in contact brengen en zo hun sociale netwerk vergroten."

  1. Zestien basisscholen week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’
    PREMIUM

    Zestien basisscho­len week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’

    Ruim vijfduizend Amsterdamse kinderen krijgen volgende week geen les. De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden houdt de deuren van zestien basisscholen dicht om in alle rust na te denken over hoe ze het lerarentekort het hoofd kunnen bieden. Met 25 vacatures, klassen die dit schooljaar nog geen vaste leerkracht hebben gehad en twee scholen die op wankelen staan móet het anders.