Volledig scherm
© anp

'Nepbom' bij Pegida-demonstratie Stopera was toch echt

Het verdachte voorwerp dat voorafgaand aan een Pediga-demonstratie op 6 februari bij de Stopera werd aangetroffen, was wel degelijk een echte vuurwerkbom. Eerder spraken de gemeente en de politie over een nepbom, die er 'bedriegelijk echt' uitzag.

In het politiedossier, dat deels in handen is van Het Parool, wordt gesproken van een Improvised Explosive Device, een geïmproviseerd explosief. Het is vooralsnog niet duidelijk waarom de politie heeft laten weten dat het om een 'nepbom' ging en dat tot nu toe niet heeft rechtgezet.

Vanwege het pakketje werd het Waterlooplein ontruimd en moesten de Pegida-aanhangers op een andere plek demonstreren. Ook moesten bewoners van enkele nabijgelegen woonboten hun woning tijdelijk verlaten.

Na een uitzending van Opsporing Verzocht kreeg de politie tientallen tips binnen. Vrijwel alle tips gingen over een verdachte man op een fiets met een opvallende rood-wit geblokte fietstas.

'Verstrekkende gevolgen'

In de fietstas zaten twee vuurwerkbommen van 25 centimeter groot. Het explosief had een ontstekingsmechanisme dat op afstand tot ontploffing te brengen was, blijkt uit het feitenrelaas van de gemeente. ,,Een explosie tijdens de demonstratie had verstrekkende gevolgen kunnen hebben'', schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad.

Volledig scherm
Door de betoging was het verkeer in het centrum ernstig ontregeld © anp