Volledig scherm
De Meervaart krijgt een bioscoop: Oxville Cinema © Shutterstock

Nieuw-West krijgt eindelijk weer bioscoop: Oxville Cinema

Vanaf oktober heeft Nieuw-West eindelijk weer een eigen filmzaal: Oxville Cinema. Die wordt gehuisvest in theater De Meervaart.

Toen filmdistributeur Carlo Dias en filmproducent Aydin Dehzad elkaar tegenkwamen in Cannes kwamen ze achter een gezamenlijk gemis. Film leeft ontzettend in Amsterdam, maar in hun buurt - Osdorp - konden ze niet naar de bioscoop.

Uiteindelijk besloten ze zelf het heft in handen te nemen en richtten ze samen met Bas Broertjes de stichting Oxville Cinema op. Oxville is een letterlijke vertaling van Osdorp.

Dias: "We kwamen er al snel achter dat we niet opnieuw het wiel moesten gaan uitvinden. We zochten contact met De Meervaart, en die waren gelijk enthousiast."

275 stoelen
De Meervaart is volgens Dias een ideale plek. "Het ligt midden in Osdorp en we kunnen gebruik maken van hun facilitaire dienst. Het is natuurlijk ook zonde dat die mooie zalen regelmatig leegstaan."

Quote

De programme­ring gaat het eerste kwartaal van start met twee films per week.

De films worden vanaf oktober vertoond in de blauwe zaal van De Meervaart. Die zaal, met 275 zitplaatsen, wordt momenteel gerenoveerd en geschikt gemaakt voor films.  

De programmering gaat het eerste kwartaal van start met twee films per week. "De programmering is bijna rond. We gaan zeker kinderfilms draaien en wereldcinema.

Educatie
Dias wil meer bereiken met zijn bioscoop dan alleen entertainment. "We willen ook scholen gaan benaderen voor educatie. Niet alleen over films, ook over maatschappelijke onderwerpen die films ter sprake brengen."

Daarnaast moet de bioscoop een verbindende plek worden. "Nieuw-West is een moeilijk stadsdeel, met een sterke polarisatie. Het zou mooi zijn als de bioscoop een plek wordt waar mensen met elkaar in contact komen."

 Ja, ik wil wekelijks een Stadsgids-nieuwsbrief ontvangen met tips over de leukste nieuwe plekken en evenementen in Amsterdam.