Nog veel enkelglas, Amsterdam wil dat dit wordt aangepakt als gebrek aan huurwoning
NieuwsVan de bijna 450.000 woningen in Amsterdam hebben er nog zo’n 100.000 enkelglas. Het stadsbestuur gaat politiek Den Haag vragen om enkelglas te bestempelen tot een gebrek aan de huurwoning zodat een huisbaas er beter toe kan worden aangezet het te vervangen.
Bijna een kwart van de Amsterdamse woningvoorraad, 23 procent, heeft nog geen dubbelglas. Dat blijkt uit door bewoners ingevulde vragenlijsten van het grootschalige, tweejaarlijkse onderzoek Wonen in Amsterdam (WiA). Slecht geïsoleerde woningen drijven de uitstoot van broeikasgassen op en jagen huurders onnodig op kosten nu de gasprijs zo hoog is.
Bij de bewoners van huizen met enkelglas gaat het in 85 procent om huurders. Die zijn toch al veel minder dan huiseigenaren in staat om hun woning beter te isoleren. Huurdersbelangenorganisatie !Woon vraagt verhuurders om dubbelglas in ruil voor een redelijke huurverhoging, maar die methode is bewerkelijk.
!Woon pleit daarom voor steviger maatregelen. Als enkelglas wordt bestempeld tot een gebrek aan de huurwoning wordt de huisbaas aangespoord dat snel weg te werken, met een fikse huurverlaging als stok achter de deur. Vorig jaar gebeurde dit ook bij loden drinkwaterleidingen. !Woon krijgt bijval van het Amsterdamse stadsbestuur. Dat gaat hierover in gesprek met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).
Door van enkelglas naar dubbelglas te gaan wordt 40 procent van het warmteverlies via het raam weggenomen, zegt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar aan de TU Delft. Wat hem betreft komt er meer aandacht voor isolatie binnen het klimaatbeleid. “Zeker met de huidige energieprijzen is besparen op energie voor burgers het effectiefst.”
Ten opzichte van grote ingrepen als hele wijken van het gas af en de bouw van windturbines komt isolatie er in de politiek bekaaid vanaf, stelt hij. Terwijl isolatie ook sociaal een groot verschil kan maken nu de energieprijzen zo hoog oplopen. “Want de armsten wonen doorgaans in de slechtst geïsoleerde huizen. Die mogen weleens geholpen worden in de energietransitie in plaats van de grootschalige opwekking van energie.”
Ook in Amsterdam lag de nadruk de laatste jaren vooral op de opwek van duurzame energie en de strategie om rond 2040 helemaal af te stappen van aardgas. Toen bijna de hele oppositie vorig jaar nog pleitte om een plan op te stellen voor een ‘enkelglas-vrij’ Amsterdam, kreeg dat geen steun van de coalitiepartijen.
De gebrekkige isolatie van huurwoningen wordt volgende week op de agenda gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen door een actie van milieugroeperingen en de huurdersvereniging in de Van der Pekbuurt. Daarbij merken zij op dat het stadsbestuur in een stimuleringspakket tijdens de coronacrisis vijf keer zo veel geld stak in het aansluiten van woningen op stadsverwarming dan in isolatie.
Woningcorporatie Ymere krijgt van de actievoerders het verwijt dat veel woningen in de buurt ‘lek’ zijn en dat de woningcorporatie ze wil verduurzamen door ze aan te sluiten op de stadsverwarming met warmte uit de verbranding van aardgas, huisvuil en biomassa. Overigens blijkt uit de WiA-cijfers het probleem bij particuliere huurwoningen dubbel zo groot. Van de corporatiewoningen heeft 19 procent nog enkelglas, terwijl het in de particuliere huursector gaat om 38 procent. Van de koopwoningen heeft 12 procent nog enkelglas.
‘De wind blaast door je huis’
Door de stijgende gasprijzen dreigt voor duizenden Amsterdamse huurders een torenhoge energierekening. Reden: ramen van enkelglas. Met hulp van een vrij jonge wet – en soms een advocaat – kunnen ze hun huisbaas onder druk zetten die te vervangen. ‘Wij geven ze weer perspectief.’ Lees verder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amsterdam wil darkstores op bedrijventerreinen: ‘Alleen toekomst wanneer dit plaatsvindt’
De gemeente Amsterdam wil in een bestemmingsplan vastleggen waar in de stad flitsbezorgers zich mogen vestigen. Dat zal niet in woonwijken gebeuren waar afgelopen tijd al diverse vestigingen werden gesloten vanwege de overlast voor omwonenden, maar wel op bedrijventerreinen, meldt de gemeente woensdag.Amsterdam -
Jongeren in het geweer tegen woonplannen: ‘Amsterdam steeds ontoegankelijker om in te wonen’
Verschillende jongeren- en studentenorganisaties in Amsterdam hebben stevige kritiek op de woningplannen van wethouder Zita Pels. Als ‘belangrijke levensader van de stad’ vinden ze dat hun belangen niet serieus worden genomen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Wielrenner Cees Bol mist E3 Saxo Classic door ziekte
Wielrenner Cees Bol uit Zaandam heeft zich vanwege ziekte op het laatste moment moeten afmelden voor de E3 Saxo Classic. De Nederlander in dienst van Astana ontbrak daardoor net na het middaguur bij de start in Harelbeke. Astana rijdt nu met zes in plaats van zeven renners.Zaandam, Zaanstad
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
OM: binnenkort nieuwe arrestatie in moordzaak Peter R. de Vries
Het Openbaar Ministerie verwacht op korte termijn een nieuwe verdachte aan te houden in het onderzoek naar de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Wie deze nieuwe verdachte is en welke rol de persoon wordt toegedicht, is niet bekendgemaakt. -
Nieuws
Kleine 1000 studentenunits tijdelijk zonder verwarming na gaslek
Tientallen bewoners van studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg in Amsterdam-Oost zijn vrijdagochtend geëvacueerd vanwege een gaslekkage. Een kleine 1000 studentenunits zitten nu zeker tot zaterdagochtend zonder verwarming.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam