Noodgreep: minder agenten voor binnenstad, haven, horeca en taxibranche
Net als scholen en ziekenhuizen gaat nu ook de politie werk afstoten in Amsterdam. Die kan het werk niet meer aan door het vertrek van honderden agenten in twee jaar en het gebrek aan nieuwe aanwas.
De Amsterdamse politie moet pijnlijke keuzes maken. Het binnenstadoffensief, dat de Wallen sinds 2016 leefbaar moet houden met tientallen extra agenten per avond, is een van de prioriteiten die worden geschrapt. Het horecateam en het opsporingsteam taxi, haven en transport worden (tijdelijk) opgeheven; de bezetting wordt verdeeld over de rest van de politie. Bovendien gaan nog eens twee politiebureaus ’s avonds dicht: Lijnbaansgracht (binnenstad) en Linnaeusstraat (Oost).
Het is een greep uit de maatregelen die de politietop neemt om de personele bezetting in de rest van de stad te garanderen, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de raad. De nood is nu zo hoog dat alleen herverdeling van capaciteit ervoor kan zorgen dat de politie overal in de stad zichtbaar en aanwezig blijft. De tijd dat er met de kaasschaaf overal nog wel een beetje af kon om de roosters rond te krijgen, is voorbij.
Amsterdam heeft 60 extra voltijdsbanen voor agenten gekregen vanuit het regeerakkoord, maar sinds 2017 waren juist 480 banen verdwenen, hoofdzakelijk wegens pensionering.
De burgemeester en politiechef Frank Paauw kiezen ervoor specifieke teams (tijdelijk) op te heffen, ten gunste van de basisteams die de ruggengraat vormen van de politieorganisatie in Amsterdam. “Dit is een pijnlijke, doch welbewuste beslissing,” zegt Halsema. “Het versterken van de basisteams, en daarmee het blauw op straat, is essentieel om te verhinderen dat kwetsbare jongeren afglijden in drugsgerelateerde criminaliteit.”
Flexibiliteit
Ook de vierhonderd agenten die landelijk extra worden ingezet om personen en plekken te beveiligen om het geweld uit de onderwereld het hoofd te bieden, komen uit de basisteams, niet uit bijvoorbeeld de recherche. Daarom is een herverdeling nodig.
“Toen de Amsterdamse politie ruimer in de jas zat, zijn veel specialistische teams opgericht met een hek erom,” zegt politiechef Paauw. “Dat werkt het beste en we vinden het zeker niet ineens onbelangrijk, maar het gaat ten koste van de basispolitiezorg. We zullen de flexibiliteit terug moeten brengen om te zorgen dat die wijkagent weer de ogen en oren in een wijk is en de mensen kent en gekend wordt. Dát is de kracht van de Nederlandse politie: signaleren waar de ellende begint.”
Ook de taximarkt en de horeca krijgen minder gerichte politieaandacht. De agenten moeten meedraaien in de reguliere roosters en krijgen minder tijd om zich op deze aandachtsgebieden te richten.
De politie en Halsema geven nadrukkelijk prioriteit aan de veiligheid in de wijken buiten de Ring, ten koste van het centrum en de haven, in omvang de vierde van Europa.
Halsema, Paauw en plaatsvervangend hoofdofficier John Lucas waarschuwen dat er mogelijk nog meer maatregelen nodig zijn om de politie operationeel te houden. Bij de Amsterdamse politie werken ongeveer 5500 mensen.
Krapte
De politie is het zoveelste onderdeel van de publieke sector waar gaten vallen. Deze week werd bekend dat een scholenkoepel in Nieuw-West de kinderen een week naar huis stuurt, om een oplossing te vinden voor het lerarentekort. Ook in de zorg is krapte: OLVG Oost maakte begin november bekend dat de afdelingen oncologie en hematologie worden verplaatst naar OLVG West, omdat er te weinig verpleegkundigen zijn.
Maatregelen politie
- (tijdelijk) schrappen opsporingsteam haven, transport en taxi
- opheffen horecateam (o.a. coffeeshops)
- noodhulpauto team water & haven naar basisteams
- agenten CUBT-teams (die veelvoorkomende misdrijven afhandelen) gaan een kwart van hun tijd reguliere diensten draaien
- minder bureaus ’s nachts open
- einde extra politiecapaciteit binnenstadoffensief
Ook maatregelen om krapte bij politie Utrecht
Politiebureaus in een groot deel van de provincie Utrecht krijgen vanaf 1 december aangepaste openingstijden vanwege een personeelstekort. De politie neemt deze maatregel om de ‘basispolitiezorg en de inzet van wijkagenten op niveau te houden’.
Het gaat om politiebureaus, steunpunten en publieksbalies in de gemeenten Bunnik, Leusden, Woudenberg, Zeist, Amersfoort, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. De bureaus gaan dicht op momenten dat er toch al weinig aanloop was van burgers.
Burgemeester Jan van Zanen van de gemeente Utrecht maakte dinsdag al bekend dat er minder agenten worden ingezet bij voetbalwedstrijden en dat twee van de drie politiebureaus vaker dichtgaan. Twee belangrijke oorzaken voor de krapte bij de politie in Utrecht zijn de vergrijzing en het toenemende aantal persoonsbeveiligingen door het hele land. De moord op advocaat Derk Wiersum is daarvoor een belangrijke oorzaak, meldt Van Zanen. In tegenstelling tot in Amsterdam blijven in Utrecht de horecateams nog wel actief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie schrapt Amsterdams rechercheteam, meer ‘blauw op straat’ nodig
-
47
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Tekorten bij politie en beveiligingsdiensten, ook na moord Wiersum en alle plannen die volgden
Na de moord op advocaat Derk Wiersum moeten tientallen advocaten, rechters en officieren van justitie worden beveiligd. Dat legt grote druk op de politie, terwijl de speciale beveiligingsdienst DKDB ook nog eens met personeelstekorten blijkt te kampen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
Nieuws
Laatste verdachte aangehouden voor mishandeling op station Bijlmer
-
-
-
Halsema: te weinig agenten over op straat
De politie staat onder zware druk, doordat meer Amsterdammers beveiliging nodig hebben na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Er zijn minder agenten op straat en bij evenementen. -
PREMIUMkorfbal
Seizoen DOS’46 is voorbij na nieuwe schlemielige nederlaag, nu bij Blauw-Wit
De korfballers van DOS’46 kunnen de kruisfinales definitief uit hun hoofd zetten. De Nijeveners leden opnieuw een schlemielige nederlaag. Net als bij de uitwedstrijd tegen DSC droogde tegen Blauw-Wit op het verkeerde moment de productie op, 14-16.Amsterdam