Noord-Holland maakt als eerste provincie excuses voor het slavernijverleden
NieuwsIn navolging van de grote steden en de banken heeft de provincie Noord-Holland vrijdag excuses aangeboden voor het slavernijverleden.
De excuses werden aangeboden bij de opening van een tentoonstelling over het koloniaal verleden in het provinciehuis in Haarlem, op de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk greep de gelegenheid aan om namens de provincie Noord-Holland excuses aan te bieden ‘aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten, excuses voor wat onze gezagsdragers toen hebben aangericht in het leven van onschuldige mensen’.
Noord-Holland is de eerste provincie die overgaat tot het maken van excuses voor het koloniaal verleden. In het afgelopen jaar gebeurde dat ook al door de gemeentebesturen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, terwijl Den Haag dat gebaar heeft aangekondigd. Vrijdag bood De Nederlandsche Bank excuses aan voor het aandeel in slavenhandel en slavernij, eerder dit jaar deed ABN Amro dat al.
Bloedgeld
In een studie over het koloniaal verleden van ABN Amro vielen harde woorden over Henry Hope, de neef van Thomas Hope die geldt als oprichter van de bank Hope & Co. Henry Hope is de belangrijkste schakel tussen de provincie en het slavernijverleden. De Amsterdamse bankier liet in 1857 in Haarlem Paviljoen Welgelegen bouwen, het huidige provinciehuis.
De bank van de familie Hope vervulde als verstrekker en beheerder van leningen een spilfunctie in de financiering van plantages in Suriname en het Caribisch gebied. “Welgelegen is met veel vakmanschap en passie gebouwd,” zegt commissaris Van Dijk in een toelichting. “Dat moest ook de rijkdom van Henry Hope etaleren. Tegenwoordig zouden we spreken van bloedgeld.”
Het provinciebestuur nam in 1930 zijn intrek in het buitenverblijf. Voor die tijd diende het gebouw onder meer als woning van Lodewijk Napoleon en onderkomen van een Koloniaal Museum. Van Dijk spreekt van een erfenis waarmee het provinciebestuur zorgvuldig wil omgaan. “Er is in ons geval geen sprake van schuld, wel van een verantwoordelijkheid om dit deel van het verleden te kennen en te erkennen.”
Dat gebeurt onder meer door een nieuwe tentoonstelling die de verborgen sporen van slavernij in de provincie belicht. Van Dijk: “Die sporen zijn niet alleen in Amsterdam te vinden. We kennen ook de buitenplaats Beeckestijn in Velsen van de familie Trip, bestuurders van de West-Indische Compagnie. In Enkhuizen staat het Snouck van Loosenhuis. De eigenaars regelden slaventransporten van Afrika naar Suriname en Curaçao.”
Motie van Denk
Van Dijk hoopt dat de excuses het startsein vormen voor een gesprek over het koloniaal verleden. “Zeker voor de overheid geldt dat we het soms moeilijk vinden gevoelige onderwerpen, zoals het slavernijverleden, aan te roeren uit angst om verkeerd te worden begrepen. Het is mijn ervaring dat het bevrijdend kan werken als mensen het gesprek met elkaar aangaan en bereid zijn naar elkaar te luisteren.”
Het hele proces werd in gang gezet door een motie uit 2020, ingediend door Denk en aangenomen door een meerderheid van de Statenleden. Van Dijk: “Normaal zeggen we dan dat we de motie als afgedaan beschouwen. Maar wat mij betreft wordt deze motie nooit afgedaan. We gaan hem inlijsten en ophangen, als een geheugensteuntje dat er nog veel moet gebeuren.”
Luister naar de podcast Amsterdam wereldstad
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Nieuws
Tientallen hulpvragen van internationale studenten wegens groot kamertekort
De Asva Studentenvakbond heeft tot dusver zo’n vijftig à zestig hulpvragen gekregen van buitenlandse studenten die het niet lukt om een kamer te vinden in Amsterdam, aldus bestuurslid Job Vermaas. Het tekort aan studentenwoningen vormt ook dit jaar weer een groot probleem. -
Explosie bij flat in Zuidoost, hennepplantage aangetroffen
Bij flatgebouw Florijn in Amsterdam-Zuidoost vond dinsdagochtend een explosie plaats. Bij meerdere woningen zijn ruiten gesneuveld. Er zijn geen slachtoffers gevallen. -
Explosief afgegaan bij pand in Centrum, geen gewonden
Een explosief is maandagochtend vroeg afgegaan bij een pand aan de Tweede Looiersdwarsstraat in het centrum. -
Achtergrond
Tropenmuseum toont onze koloniale erfenis in nieuwe expositie, met digitaal namenmonument
Met een nieuwe tentoonstelling over de doorwerking van de koloniale geschiedenis rekent het Tropenmuseum ook af met het eigen verleden als koloniaal instituut.
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Reportage
Partyboten zorgen voor overlast op de Nieuwe Meer: ‘Na een paar uur ben je de muziek wel beu’
Bewoners rondom recreatieplas de Nieuwe Meer klagen over geluidsoverlast van partyboten vol jongeren. Nu feesten op de grachten strenger is gereguleerd, zou de overlast slechts zijn verschoven. ‘Het is een waterbedeffect.’
In samenwerking met indebuurt Amsterdam