Noord/Zuidlijn ‘een groot succes’, maar niet overal
De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam op basis van een vierjarige wetenschappelijke studie. Toch hebben bewoners in sommige buurten een ‘mindere beleving’.
De vervoerregio wilde door de komst van de Noord/Zuidlijn zorgen voor meer en beter openbaar vervoer zonder hogere kosten zonder een toename in reistijd. Dat is gelukt, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, het Centrum voor Wiskunde & Informatica, de TU Delft en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.
De metrolijn vangt de grote reizigersgroei van voor corona op: er is meer ruimte gekomen op straat en bussen en trams zijn niet drukker geworden. Ook zijn de meeste reizigers tevreden, volgens het onderzoek. Veel mensen zijn door de komst van de Noord/Zuidlijn per werkdag korter onderweg; voor 85 tot 90 procent van de reizigers is de reistijd verbeterd of ongeveer gelijk gebleven. Het aantal reizigerskilometers steeg, terwijl de exploitatiekosten gelijk bleven.
De nieuwe metrolijn heeft vooral gezorgd voor verschuivingen binnen het ov: van bus en tram naar metro. Het auto- en fietsgebruik onder Amsterdammers is ongeveer gelijk gebleven, is te lezen in de rapportage. Wel rijden er minder auto’s en bussen door de IJ-tunnel en maken iets minder mensen gebruik van de pontjes over het IJ.
Betere verbinding met Noord
Verder concluderen de onderzoekers dat Amsterdam-Noord bereikbaarder is geworden. Vanuit Noord reis je naar Amsterdam Centraal ruim 6 minuten sneller, naar het Rokin ongeveer 15 minuten sneller en naar station Zuid bijna 20 minuten sneller. Vanuit Noord zijn er daardoor tot twee keer zoveel banen bereikbaar binnen 30 minuten.
Toch profiteert niet iedereen. Zo heeft een deel van de bewoners in stadsdelen als Noord en West ‘minder goede ervaringen’, omdat zij hun vertrouwde directe verbinding zijn kwijtgeraakt, schrijft de voorzitter van Vervoerregio Amsterdam en verkeerswethouder Egbert de Vries in een brief. Ook is de tevredenheid onder kwetsbare doelgroepen, zoals reizigers met een fysieke of mentale beperking, licht afgenomen na de komst van de metrolijn. Zij noemen een langere reistijd, toename in overstapmomenten en langere loopafstanden naar haltes als grootste veranderingen of verslechteringen als gevolg van het nieuwe lijnennet.
‘Het is natuurlijk zuur als net jouw buurt erop achteruit is gegaan. Daar hebben we oog voor,’ schrijft De Vries in een persbericht. ‘Openbaar vervoer is meer dan een bus, tram of metro van A naar B. Openbaar vervoer heeft een sterke sociale functie.’ Volgens De Vries wordt er ‘al hard aan gewerkt’ om ‘bepaalde punten’ aan te pakken.
In juli 2018 werd de Noord/Zuidlijn geopend. De bouw duurde ruim vijftien jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
1932-2023
Cornelius Rogge (90) uit Hall overleden: ‘We noemden hem de Indiana Jones van de Nederlandse kunstwereld’
Kunstenaar Cornelius Rogge uit Hall is overleden, 90 jaar oud. Een van de meest prominente beeldhouwers van na de Tweede Wereldoorlog laat een scala aan werken na. Zo staat zijn Tentenproject in de tuin van het Kröller-Müller, zijn Armada in de Anningahof in Zwolle en exposeerde hij in de grote musea ter wereld. -
Rampjaar in de spotlights: Bernt wint award voor zijn inzet en NPO maakt documentaireserie
Bernt Feis uit Woerden heeft een Linie Award toegekend gekregen wegens zijn vrijwilligerswerk voor de Rampjaar-herdenking. -
Drie mannen die verdacht worden van ontvoering 15-jarige jongen zitten nog vast
De drie verdachten die dinsdag werden aangehouden vanwege de ontvoering van een 15-jarige jongen zitten nog vast, laat een woordvoerder van de politie weten. De drie worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zitten nog in alle beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
Nieuws
Plan voor taks van 2 euro voor doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol
Overheden en bedrijven komen met een alternatief plan voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol. Reizigers van en naar de luchthaven moeten 2 euro mee gaan betalen voor de uitbreiding. -
-
-
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
In samenwerking met indebuurt Amsterdam