Volledig scherm
De 33-jarige Pool Jan Majdanski werd in het Oosterpark neergestoken. © Het Parool

OM eist 4 jaar cel en tbs voor moord Oosterpark

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag vier jaar cel en tbs geëist tegen de jongen die verdacht wordt van het doodsteken van een man in het Oosterpark.

De 33-jarige Pool Jan Majdanski werd op vrijdagavond 3 maart 2017 in het Oosterpark neergestoken bij een homo-ontmoetingsplek. Dat gebeurde nadat hij probeerde hem te beroven van zijn telefoon en portemonnee. Dit liep uit op een worsteling, waarbij de 18-jarige man Majdanksi neerstak. 

De jongen die hiervoor in april werd opgepakt was destijds zeventien jaar oud, daarom komt de zaak nu voor bij de kinderrechter. De officier van justitie heeft, onder meer vanwege de ernst van de zaak, echter gevraagd of hij als meerderjarige berecht kan worden.

Ook is een tbs-behandeling volgens justitie nodig, omdat de man lijdt aan verschillende ernstige stoornissen. "Zonder behandeling is terugkeer in de maatschappij een te groot gevaar voor anderen," aldus de officier van justitie. 

Berovingen
Naast het doodsteken van Majdanski, verdenkt het OM de 18-jarige man ook van twee andere diefstallen met geweld en afpersing bij de homo-ontmoetingsplek in het Oosterpark. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan nog een mishandeling en heling. Volgens justitie ging de man telkens op zoek naar kwetsbare slachtoffers. 

Lees ook: Berovingen bij cruiseplek Oosterpark komen vaker voor