Volledig scherm
Screenshot uit het bewuste filmpje. © YouTube

Omstreden eigenaar rijschool aangehouden en voorgeleid

UpdateRijschoolhouder Saït C. wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, nadat hij zaterdagavond in het vliegtuig vanuit Istanbul werd opgepakt voor haatzaaien en opruiing.

Quote

In die video schoot C. met een gas- en een luchtdruk­pi­stool. Beide wapens zijn legaal in Turkije

De raadsvrouw van Saït C.

C., die in Den Haag en Amsterdam een rijschool heeft, plaatste eind juli een filmpje op zijn Facebookpagina waarin hij zionisten bedreigde en twee pistolen leegschoot. 'Zionisten, die moet je vergelijken met zombies. En weet je wat je moet doen met zombies? Die moet je afknallen,' zei C., terwijl hij recht in de cameralens keek.

De Amsterdamse politie maakte jacht op C., maar die bleek spoorloos verdwenen. Volgens zijn advocaat zat hij in Turkije, waar hij ook het filmpje zou hebben opgenomen, als reactie op schokkende beelden vanuit de Gazastrook. 'In die video schoot C. met een gas- en een luchtdrukpistool', vertelt zijn raadsvrouw. 'Beide wapens zijn legaal in Turkije.'

Volgens de raadsvrouw was het filmpje wel 'weinig chique en elegant', maar ze vraagt zich hardop af waar de grens ligt tussen vrijheid van meningsuiting en aanzetten tot haat. Dat de man geen specifieke individuen bedreigt, spreekt volgens haar in zijn voordeel. De rechter-commissaris bepaalt vandaag of C. langer vast blijft zitten.

Belastingontduiking
Haatzaaien en opruiing zijn niet de enige feiten waarvan C. wordt verdacht. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed onlangs een inval bij zijn rijschool aan de Rijswijkseweg in Den Haag, omdat hij samen met een 36-jarige vrouw belasting zou hebben ontdoken. De FIOD denkt dat het duo de opbrengsten van gegeven theorielessen niet heeft opgegeven aan de Belastingdienst.

C. plaatste vervolgens een gerechtelijk document op zijn Facebookpagina, waaruit bleek dat het gaat om een bedrag van ruim twee ton. Via dezelfde weg liet hij weten dat hij niets gaat betalen.

Niet voor het eerst
Hij is niet voor het eerst in opspraak. In 2013 zag het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zich gedwongen bewaking in te stellen bij de examencentra na een gewelddadig incident tussen C. en een andere rijschoolhouder.