Volledig scherm
Een controlebericht van NL-alert © ANP

Onbedoeld NL-alert voor Amsterdammer om stankoverlast

Giftig gas dat vrijkomt uit een tankauto in Alblasserdam zorgt in een groot deel van Midden-Nederland voor stankoverlast. Sommige Amsterdammers kregen onbedoeld een NL-alert.

'Door de techniek achter de nl-alert' kan het bericht ook buiten het risicogebied zijn ontvangen, zo meldt Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. 

De veiligheidsorganisatie adviseert voor het risicogebied ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Het gaat om een gas- of rubberachtige geur.

Versnellingsbakolie
De klachten komen onder meer uit de Krimpenerwaard en Alblasserwaard, maar ook uit de provincie Utrecht tot in het Gelderse Nijkerk aan toe.

De stof die de stanklucht veroorzaakt is versnellingsbakolie, meldt de politie Utrecht. "De veiligheidsregio gaat de isolatie van de tank afpellen om de tank te laten afkoelen.''

Wat er precies is misgegaan wordt uitgezocht. "Gezondheidsrisico is nihil. De stank kan wel leiden tot overgeven of misselijkheid,'' aldus een NL-Alert. De veiligheidsregio laat weten dat de stankoverlast nog geruime tijd kan aanhouden.

De tankwagen staat op een bedrijventerrein aan de Edisonweg. De brandweer zet een zogenoemd waterscherm in die de gasdamp doet neerslaan en de stank moet verminderen.