Volledig scherm
De etalage van HaCarmel in december vorig jaar nadat de ramen ingeslagen waren © ANP

Onderzoekers: 'HaCarmel lijkt een uitzondering'

Er is geen verband tussen de recente komst van migranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de omvang en de aard van antisemitisme in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van de Leidse hoog­leraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen en onderzoeker Annemarike Stremmelaar. Incidenten zoals onlangs bij koosjer restaurant HaCarmel lijken uitzonderingen. Wel komt naar voren dat antisemitische uitingen parallel lopen aan de ontwikkelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Antisemitische uitingen komen aan de ene kant van extreemrechtse groeperingen, concluderen de onderzoekers. Deze groepen gaan uit van theorieën, die ook in de jaren dertig en veertig voorkwamen, waarin Joden uit zijn op wereldheerschappij - het 'oude' antisemitisme.

Palestijnse bevolking
De tweede groep beslaat kinderen van met name Marokkaanse en Turkse, gastarbeiders. Dat heeft geleid tot een nieuw soort antisemitisme. Zij voelen zich als tweede generatie maatschappelijk achtergesteld en gediscrimineerd. Ze identificeren zich met de Palestijnse bevolking.

Ondanks dit nieuwe soort antisemitisme zijn anti-Joodse incidenten in Nederland de laatste 10 jaar afgenomen.