‘Ontmenselijking’ zal centraal staan in Nationaal Holocaustmuseum: ‘Kan zoiets ons ook overkomen?’
De systematische uitsluiting en ontmenselijking van de Joden en andere nazislachtoffers wordt de kern van het in 2023 te openen Nationaal Holocaust Museum. Een route langs tien historische plekken vertelt het verhaal van individuele slachtoffers. De twee locaties van het museum, de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, worden grondig verbouwd.
Op een glazen wand buiten het gebouw worden Joodse kinderen in beeld gebracht die in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg zaten, in afwachting van hun deportatie naar het oosten. In een karavaan lopen ze achter directrice Henriëtte Pimentel aan, die ‘haar’ kinderen niet alleen wilde laten en uiteindelijk zelf werd vermoord in Auschwitz. Zij kreeg vorige maand postuum een onderscheiding voor Joden die andere Joden hielpen.
De glazen wand staat precies op de plek waar honderden Joodse kinderen uit de crèche over de erfafscheiding werden doorgegeven aan het verzet. Dit is een van de tien historische plekken die in het Holocaust Museum worden uitgelicht, zo bleek donderdagmiddag tijdens een presentatie over de ontwikkeling van het museum.
Het verhaal van hun redders, onder wie Piet Meerburg, Virrie Cohen en Hetty Voûte, wordt in klaslokaal 1 van de naastgelegen Hervormde Kweekschool verteld. In zijn eigen voormalige directeurskamer, wordt het verhaal van Johan van Hulst verteld. Als directeur van de kweekschool gaf hij toestemming om de kinderen via de gang in zijn school te laten ontsnappen.
Ontmenselijking
De vaste tentoonstellingsruimtes worden beplakt met ‘misdadenbehang’ waarop alle anti-Joodse maatregelen en verordeningen staan vermeld. “Het zijn er meer dan genoeg om alle ruimtes mee te behangen,” vertellen vormgevers Barend Verheijen en Boaz Bar-Adon.
Niet de uiteindelijke vernietiging van de Joden, maar de ontmenselijking staat in de expositie voorop. “Het ‘misdadenbehang’ maakt de misselijkmakende systematiek en de omvang van de misdaden zichtbaar. Het zit langs alle wanden van de vaste expositie. Zodat je wordt meegenomen met die systematische ontmenselijking. Zodat je je opgesloten voelt,” zegt Verheijen. “We willen de slachtoffers laten zien, de ontwikkeling van de oorlog. Niet de misdadigers.”
Bar-Adon: “Veel mensen concentreren zich op het laatste stuk: de uiteindelijke vernietiging. Maar de shoah gaat veel verder dan de moord alleen. Het was een keten van ontmenselijking van een grote groep mensen.”
Herinneringen aan persoonlijke verhalen
Ook worden de verhalen van de individuen verteld. Verheijen: “Iedere vermoorde heeft een eigen verhaal. Door de verhalen levend te houden, houden we de herinnering aan hen levend.”
De stemmen van zo’n veertig slachtoffers zijn op de herdenkingsplaats, de voormalige theaterzaal, te horen. “Dit wordt een spoor van persoonlijke verhalen. Ieder slachtoffer was een mens met een eigen leven,” aldus de vormgevers.
Educatie is belangrijk voor het Nationaal Holocaustmuseum, dat in totaal 26 miljoen euro kost. “Het gaat om de betekenis die we aan het verleden geven,” zegt conservator Annemiek Gringold. “Mensen moeten nadenken over keuzes die zowel de slachtoffers als de daders maakten. Hoe kun je je ontwikkelen als je de oorlog hebt overleefd? Hoe keer je terug en pak je het leven weer op? Vrijwel alle overlevenden konden dat. Dat zit dus kennelijk in ons. Wat leren we hiervan?”
En: “Hoe kan een mens een ander ombrengen?”, zegt Gringold. “Bezoekers moeten vragen stellen over zichzelf. De ontbering, de vernedering, het verlies van huis en vrienden en meestal het leven. Kan zoiets ons ook overkomen? Primo Levi zei al: “Het is gebeurd, dus het kan opnieuw gebeuren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf
Hoofddorp -
Nieuws
90 procent van de zzp’ers die aanklopten voor extra hulp kan weer zelf rondkomen
Van de 5500 zzp’ers die bij de gemeente aanklopten omdat ze tijdens de coronaperiode in financiële problemen kwamen, kan 90 procent weer financieel rondkomen. Tegelijkertijd doet wethouder Rutger Groot Wassink een oproep aan het Rijk: ‘Verkwansel de lessen van corona niet.’ -
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
-
Achtergrond
Zijn er opeens veel mollen in Amsterdam? ‘Het stikt van de molshopen’
-
-
-
indebuurt.nl
Groen moet je doen: 5 x Amsterdamse huizen op Funda die grenzen aan een park
Gras, bomen, bloemen, fluitende vogels en een beetje water. Wonen aan een park klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. En dat is in Amsterdam, een stad met ruim dertig parken, dan ook niet onmogelijk. Wij zetten vijf Amsterdamse huizen – die op dit moment op Funda staan – gelegen aan een park voor je op een rij. -
95 woningen voorlopig onbewoonbaar na brand, veel gezinnen met jonge kinderen getroffen
De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen voorlopig niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.