Ook hotelbussen van en naar Schiphol worden elektrisch
NieuwsDe taxi’s op Schiphol waren al elektrisch, een deel van de ov-bussen ook. Nu is het de beurt aan de hotelshuttles. Binnen drie jaar moeten de dieselbussen die nu worden gebruikt om hotelgasten van en naar de luchthaven te vervoeren, op stroom rijden.
Delen per e-mail
Dat hebben Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en branchevereniging Horeca Nederland afgesproken. In plaats van bussen van de hotels zelf komt er een busdienst die voor alle Schipholhotels zal opereren.
Pre-corona reden er dagelijks tientallen shuttlebussen tussen Schiphol Plaza en de achttien luchthavenhotels in de Haarlemmermeer. Het merendeel daarvan is lastig met het openbaar vervoer te bereiken.
Lege bussen
Nu heeft elk hotel eigen pendelbussen. Die reden dagelijks 10.000 kilometer, vaak nauwelijks bezet. “Het plan voor een gezamenlijk shuttlenetwerk komt vanuit een groep hotels rond Schiphol,” zegt voorzitter John Nieuwland van de Haarlemmermeerse afdeling van branchevereniging Horeca Nederland. “Er rijden, ook in goede tijden, vaak veel lege bussen rond. Nu is dat helemaal het geval. Daarbij spelen ook de kosten een rol.”
Bovendien maken aanstaand bouwwerkzaamheden op Schiphol het noodzakelijk om samen te werken. Op de luchthaven gaan binnenkort het NS-station, Plaza en het busstation op de schop. In het toekomstige busstation is de ruimte voor niet ov-bussen beperkt. “Maar daar komt nu wel plek om onze bussen op te laden.”
Vijf lijnen
Het hotelbusnetwerk, volgens Schiphol het eerste ter wereld, start begin volgend jaar al, vooralsnog met de bestaande dieselbussen. “We denken aan vijf lijnen die elk vier, vijf hotels bedienen zodat mensen niet al te lang in de bus zitten. De wachttijd moet maximaal twintig minuten bedragen. We willen een zo flexibel mogelijk systeem, met grote en kleine bussen, afhankelijk van de drukte.”
De overstap naar elektrische bussen volgt als de bestaande contracten met vervoerders aflopen, in 2024 zal het hele netwerk dan compleet zijn. Schiphol verwacht een daling van 1.900.000 CO2 per jaar, vergeleken met de huidige situatie.
Schiphol heeft naar eigen zeggen al de grootste elektrische busvloot in Europa. Volgend jaar rijdt ov-bedrijf Connexxion op en om de luchthaven met 258 elektrische Citea Bussen van het Nederlandse VDL. De bussen rijden op het luchthaventerrein, voor het vervoer van personeel, maar ook op ov-lijnen naar onder meer Amstelveen en Haarlem.
Taxi’s
Daarnaast zijn alle zevenhonderd Schipholtaxi’s (de enigen die op Schiphol passagiers mogen oppikken) elektrisch. Dat geldt ook voor de bussen op de platforms, die passagiers van en naar toestellen vervoeren.
Schiphol, luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars zijn daarnaast bezig al hun voertuigen op het vliegveld te verduurzamen. Zo zijn vrachtwagens voor vracht en catering al grotendeels elektrisch en loopt er een proef met een elektrische vliegtuigtrekker.
De luchthaven wil in 2030 helemaal klimaatneutraal zijn, afgezien van het vliegverkeer zelf, wat ook één van de voorwaarden is van het kabinet voor verdere groei van het vliegverkeer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws Haven dubbel geraakt: door de coronacrisis én de energietransitie
In coronajaar 2020 daalde de overslag in de Amsterdamse haven met 14 procent. De impact van corona werd nog overtroffen door die van de energietransitie. -
Nieuws Loden leidingen? Deze bewoners betalen 60 procent minder huur
Twee huisgenoten in de Rivierenbuurt hoeven nog maar 40 procent van hun huur te betalen, omdat hun leidingwater te veel lood bevat. Dat heeft de rechter vorige week bepaald. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Voetbalclub OFC uit Oostzaan krijgt toch vergunningen
De veelbesproken amateurvoetbalclub OFC uit Oostzaan krijgt alsnog de exploitatievergunning en een horecavergunning voor de kantine, nu geldschieter Marwan K. geen functie meer heeft in de club. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn.
-
Nieuws Demonstratie tegen kabinetsbeleid in Westerpark afgeblazen
De demonstratie van actiegroep Nederland in Verzet, die zondag gepland stond, gaat niet door. De organisatie is het oneens met een uitspraak van de rechter, die maximaal vijfhonderd deelnemers toestond en het Westerpark aanwees als locatie. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Nieuws Meisje (13) maakt eind aan haar leven na online verspreiding expliciete beelden
Een 13-jarig meisje uit Amsterdam-Zuidoost heeft afgelopen woensdag een einde aan haar leven gemaakt, nadat expliciete beelden van haar waren verspreid via sociale media.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam