Volledig scherm
Op het Merwedeplein, waar de familie Frank woonde voordat zij onderdook, zijn de opnames begonnen voor de eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank. © anp

Opnames Duitse film over Anne Frank in Amsterdam

Op het Merwedeplein in Amsterdam beginnen de opnames voor de eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank. Er wordt vandaag en morgen gefilmd op het plein waar de familie Frank woonde voordat zij onderdook om te ontkomen aan het regime van nazi-Duitsland.

Volledig scherm
© anp

Fietsrekken en motoren zijn verwijderd om het tijdsbeeld van de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw zo goed mogelijk na te bootsen. Ook het verkeer wordt omgeleid. Dat schrijft de NOS.

Morgen simuleren de filmmakers regen met sproeimachines. De producent van de nieuwe film waarschuwt de bewoners dat de opnamen als confonterend kunnen worden ervaren. 

Naast het Merwedeplein hebben ook de Brouwersgracht en de Leidsegracht een centrale rol in de film. Tot en met 17 maart vinden ook daar opnames plaats. De cast laat daarentegen het Achterhuis aan de Prinsengracht links liggen. Het pand, waarin Anne Frank haar wereldberoemde dagboek schreef, is van buiten te sterk veranderd sinds de familie Frank er in 1942 onderdook. De scènes in het Achterhuis worden opgenomen in filmstudio's in Duitsland. 

De film wordt geproduceerd door het Duitse Zeitsprung Pictures in samenwerking met het Anne Frank Fonds in Basel. Er zijn inmiddels acht speelfilms gemaakt over het dagboek van Anne Frank, allemaal Amerikaanse of Britse producties. De eerste Duitse productie is eind dit jaar of begin volgend jaar klaar.