Volledig scherm
Raadslid Juliette Rot tijdens een extra raadsvergadering in het stadhuis van de gemeente Zaanstad © anp

Burgemeester Zaanstad mag blijven van gemeenteraad

De gemeenteraad in Zaanstad heeft donderdagavond laat een motie van wantrouwen tegen burgemeester Geke Faber verworpen. De raad wil dat de burgemeester juist in tijden van crisis aan de slag moet met de problemen rond overlast van jongeren in de wijk. De raad eist wel verbetering en daadkracht.

Quote

Pas nadat er landelijk ophef ontstond, besloot Faber om iets te doen

Harrie van der Laan, POV

Tijdens de vergadering werd ook duidelijk dat de burgemeester afgelopen weekeinde wel degelijk beveiliging heeft ingesteld voor raadslid Juliëtte Rot (Democratisch Zaanstad), nadat zij op straat was geïntimideerd door vlogger Ismail Ilgun.

Dit vertelde zij donderdagavond tijdens de extra raadsvergadering over de onrust die is ontstaan door de overlast die Turks-Nederlandse jongeren in de Zaanse wijk Poelenburg veroorzaken.Faber wilde de precieze maatregelen om veiligheidsredenen niet toelichten. Zij is wel bereid de gemeenteraad in beslotenheid te informeren.

Wantrouwen
Twee oppositiepartijen in Zaanstad dienden een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Faber. Volgens de partijen heeft zij gefaald in de kwestie rond de treitervloggers. Lang niet alle partijen steunen de motie. Sommige bewoners gaven de raad het advies mee om te verbinden, anderen zijn bang en eisen actie.

In de ogen van oppositiepartijen POV (Partij voor Ouderen en Veiligheid) en Democratisch Zaanstad (DZ) heeft burgemeester Faber te weinig gedaan in de gezagscrisis in haar gemeente. De SP en partij ROSA zien niets in de motie. Volgens Harrie van der Laan van POV komt het ingrijpen door Faber veel te laat. ,,Pas nadat er landelijk ophef ontstond, besloot Faber om iets te doen."

Verbinden
Enkele insprekers mochten de raad toespreken. Volgens een van de insprekers zijn 'Nederturken' de nieuwe Marokkanen. Een andere inspreker stelt dat de overlast al tien jaar speelt en dat repressie niet zal werken. ,,De wijk Poelenburg is een ongeslepen diamant, er is veel talent aanwezig, laten we verbinden.''

Kop in zand
Andere bewoners gaven echter aan dat ze zich niet meer veilig voelen in de wijk. ,,Ik woon hier 39 jaar, maar voel me als autochtone vrouw niet meer thuis. Beweren dat het meevalt in Poelenburg is kop in zand steken. Er wordt veel te hard gereden. En hoewel de wijk fantastisch is opgeknapt maken veel bewoners er weer snel een puinhoop van.''

Volledig scherm
Raadslid Juliëtte Rot © anp

Rot
Gemeenteraadslid Juliëtte Rot zei zich te storen aan de harde woorden van premier Rutte over de probleemjongeren. ,,Wat heeft de VVD voor deze jongeren gedaan?'' Rot hekelde echter ook burgemeester Faber.,,Burgemeester, u diende voor uw politie en voor uw burgers te staan. Heeft u niet gedaan.'' Sommige partijen in de raad zijn vooral boos over de harde woorden riching hangjongeren.

Andere raadsleden menen dat Poelenburg nu negatief naar buiten komt, maar dat dit ook een kans kan bieden om de wijk weer om te bouwen naar iets positiefs. Burgemeester Faber benadrukte dat de problemen in Poelenburg al veel langer bekend zijn en dat er eerder ook maatregelen zijn genomen. ,,Het is een echte aandachtswijk. We treden op, hard als het moet en met een uitgestoken hand waar dat kan.''

Vlam in de pan
In Zaandam sloeg de afgelopen weken de vlam in de pan. Turks-Nederlandse jongeren uit de probleemwijk Poelenburg rond de 'vlogger' Ismail Ilgun zorgden voor onrust in de gemeente. Daarbij werd gemeenteraadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad bedreigd. Rot (30) werd de afgelopen week het gezicht van het burgerverzet tegen de hangjongeren. Inmiddels heeft de burgemeester maatregelen genomen. Een aantal jongeren werd ingerekend, onder wie Ilgun.