Oppositiepartijen willen uitstel nieuwe woonregels

Vijf oppositiepartijen willen dat de gemeente de invoering van omstreden woonregels uitstelt. Volgens VVD, CDA, ChristenUnie, Forum voor Democratie en Partij van de Ouderen zijn de voorgenomen maatregelen, die woensdag op de agenda van de gemeenteraad staan, onvoldoende doordacht om al in te voeren. 

Volledig scherm
© ANP

De partijen verzetten zich vooral tegen de nieuwe regels omtrent bed & breakfasts (B&B) en woningdelen, waarbij drie of meer personen een huis huren. 

Volgens deze partijen zijn de effecten van de nieuwe regels niet goed te overzien en hebben ze nadelige gevolgen voor huurders, verhuurders en Amsterdammers die een bed & breakfast runnen. Ze roepen de coalitiepartijen op een en ander nogmaals te overdenken.

Weerstand

De nieuwe woonregels, opgenomen in de Huisvestingsverordening, roepen veel weerstand op. Jonge huurders, die samen een huis huren, vrezen dat ze op straat komen te staan, omdat verhuurders de verplichte vergunning niet aan willen vragen. Dan zouden ze alle huurders individuele huurcontracten moeten geven en dat zou een matiging van de huur kunnen veroorzaken. 

Voor bed & breakfasts gelden quota in heel de stad. Bestaande b&b’s kunnen gebruik maken van een overgangstermijn. Desondanks vrezen ze dicht te moeten.

Het college wil met deze regels huurders beschermen en de toename van vakantieverhuur matigen in toeristische buurten. Vooralsnog lijkt de nieuwe verordening in de raad op voldoende steun te kunnen rekenen.