Oud-directeur Slotervaart 15 maanden de cel in voor verduistering
De rechtbank Amsterdam heeft Aysel Erbudak, oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis, maandag veroordeeld tot 15 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een beroepsverbod als bestuurder van 6 jaar en drie maanden.
Erbudak is schuldig bevonden aan verduistering van 1,2 miljoen euro en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie had twee jaar gevangenisstraf geëist en het terugbetalen van 1,2 miljoen euro.
Bij de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het strafblad van de oud-ziekenhuisdirecteur. In 1996 en 2000 werd ze veroordeeld, onder meer voor deelname aan een criminele organisatie en fraude.
Ook spreekt het vonnis van een ‘laakbare proceshouding’, waarbij ze de verantwoordelijkheid van zich afschuift en zich verschuilt achter anderen. Het beroepsverbod is ingegeven door de vrees dat ze in een nieuwe bestuursfunctie dezelfde fouten zou maken als bij het Slotervaart.
Erbudak ontbrak bij het uitspreken van het vonnis. Maandagochtend was ze wel aanwezig toen ze tevergeefs pleitte voor het horen van nieuwe getuigen.
Op zichzelf zijn de bewezen feiten genoeg voor twee jaar celstraf, aldus de rechtbank. Maar er zijn verzachtende omstandigheden, waardoor de straf lager uitpakt. Naast de lange duur van de zaak noemde de rechtbank haar ontslag bij het Slotervaart en haar persoonlijk faillissement. Advocaat Cees Korvinus zegt dat ‘de kans erg groot’ is dat zijn cliënte Erbudak hoger beroep aantekent tegen het vonnis.
Afgrond
Erbudak was tot haar ontslag in 2013 voorzitter van de raad van bestuur van het Slotervaart. Met haar zakenpartner Jan Schram, een grondontwikkelaar en multimiljonair uit Beverwijk, werd ze in 2006 eigenaar van het ziekenhuis, dat destijds op de rand van de afgrond verkeerde. Onder haar leiding kwam het ziekenhuis uit de rode cijfers, maar later keerden de financiële problemen terug,
Ze werd ontslagen toen pal na het overlijden van Schram een conflict met zorgverzekeraar Achmea escaleerde. Een boekenonderzoek in opdracht van de raad van bestuur bracht enkele dubieuze transacties aan het licht. In civiele rechtszaken werd Erbudak hier al voor veroordeeld, wat tot haar persoonlijk faillissement leidde.
Centraal in de strafzaak stond een project in Turkije. Daar moest een longkliniek komen, die zou samenwerken met het Slotervaart en een Turks vakantieresort. Aan de basis van het plan lag een chronische longziekte waaraan Schram leed en waarvoor hij genezing zocht.
Om het resort in handen te krijgen had Erbudak in 2008 1 miljoen euro nodig. Dat betaalde Simed, een eveneens inmiddels failliet bedrijf uit Utrecht dat wereldwijd ziekenhuizen inrichtte. Op instigatie van Erbudak stelde het Slotervaart Simed nadien schadeloos. Daartoe liet Erbudak volgens de rechtbank valse facturen opmaken.
De 1 miljoen was volgens het vonnis bedoeld als aanbetaling om het resort privé in handen te krijgen, en niet voor het Slotervaart, zoals Erbudak stelt.
Weinig op papier
De andere kwestie waarvoor ze is veroordeeld draaide rond een bedrijfje in medische software. Het Slotervaart betaalde in 2011 200.000 euro voor 42 procent van de aandelen. Die belandden echter niet bij het ziekenhuis, maar bij een privé-bv van Erbudak, die het doorsluisde naar de rekening van haar toen 9-jarige zoon.
Erbudaks advocaat, Cees Korvinus, vertelde eerder in de rechtszaak uitvoerig over de informele werkwijze van Erbudak en zakenpartner Schram, die in 2006 het Slotervaart had gekocht. Er stond weinig op papier, de mening van andere directieleden en toezichthouders werd voor kennisgeving aangenomen en het ziekenhuis zagen ze als een onderdeel van hun andere bedrijven, waaronder een callcenter en vastgoedonderneming. In die, volgens de rechter ‘mistige’ modus operandi, deed het er minder toe welk bedrijf voor welke investering opdraaide. Ze waren immers onderdeel van een geheel.
In 2013 kwam het Slotervaart in handen van zorgondernemer Loek Winter en diens zakenpartners. Vorig jaar ging het ziekenhuis failliet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMzes vragen17
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
Liveblog
Erbudak: ‘Nooit op uit geweest om mezelf te verrijken’
Woensdag was de laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Aysel Erbudak. Het Openbaar Ministerie eist twee jaar celstraf tegen de oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis. Lees in dit liveblog alles terug over de zaak. -
PREMIUM
Festival ging tijd door na dodelijke steekpartij: ‘Maar de kans op paniek was klein’
De politie heeft dinsdagmiddag nog volop onderzoek gedaan op het festivalterrein van Solid Grooves waar zondag een dodelijke steekpartij was. Het feest werd niet direct stilgelegd. Dat kan op begrip rekenen van lector crisisbeheersing Menno van Duin. ‘Het is kiezen tussen twee kwaden.’ -
Ex-directeur Slotervaart heeft schuldenlast van 5,6 miljoen euro
Aysel Erbudak, oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis, is door de rechter gelast geld terug te betalen dat ze aan het zicht had onttrokken van haar curator. Erbudak werd in 2015 persoonlijk failliet verklaard. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”
-
Nieuws
Alternatief kampioensfeest voor Ajax Vrouwen in club Levenslang: ‘We gaan het gewoon tóch vieren’
-
-
-
Nieuws
Turkse Nederlanders de straat op om overwinning Erdogan te vieren
Op verschillende plekken in Amsterdam zijn Turkse Nederlanders de straat opgegaan om de verkiezingsoverwinning van Recep Tayyip Erdogan alvast te vieren. Op onder andere het Mercatorplein zorgt de drukte voor chaotische verkeerssituaties. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.