Oud-klasgenoten Anne Frank in gesprek met scholieren

Op 12 juni 1929 werd Anne Frank geboren. Ze zou dus woensdag 90 jaar zijn geworden. In haar oude woonhuis kwamen twee vroegere klasgenoten samen.

Volledig scherm
Albert Gomes de Mesquita (89) en Jacqueline van Maarsen (90) praten met leerlingen van de 6e Montessorischool Anne Frank. © ANP

In Annes voormalige huis aan het Merwedeplein 37-2 gingen twee van haar vroegere klasgenoten, Albert Gomes de Mesquita (89) en Jacqueline van Maarsen (90), in gesprek met kinderen van de 6e Montessorischool Anne Frank.

De klasgenoten waren daar ook op Annes dertiende verjaardag in 1942, drie weken voordat de familie Frank onderdook in het Achterhuis. Voor die verjaardag kreeg Anne haar eerste, rood-geruite dagboek. Daarin schrijft ze brieven aan een verzonnen vriendin, Kitty, die later door haar vader zijn uitgegeven als Het Achterhuis.

Volledig scherm
Jacqueline van Maarsen (90) en Albert Gomes de Mesquita (89). © ANP

Het verjaardagsfeestje werd getekend door de anti-Joodse maatregelen die van kracht waren. De klasgenoten op het partijtje waren allemaal Joods, zaten verplicht op een Joodse school, droegen een Jodenster en mochten geen park, bioscoop of zwembad bezoeken. Gomes de Mesquita en Van Maarsen haalden herinneringen op aan die tijd.

Volledig scherm
Een replica van de versierde tafel voor Annes 13e verjaardag. © ANP

Woningcorporatie Ymere kocht de woning aan het Merwedeplein in 2004 en restaureerde die in samenwerking met de Anne Frank Stichting. De woning wordt sinds 2005 verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds en dient als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die niet vrij kunnen werken in hun eigen land. Sinds 2016 is de woning van de Anne Frank Stichting.

#Anne90

Niet alleen op het Merwedeplein, ook op andere plekken en manieren staat de stichting stil bij Annes leven en betekenis. Met de hashtag #Anne90 kunnen mensen op sociale media delen wat Anne voor hen betekent. In het Anne Frank Huis zijn speciale educatieve programma’s voor museumbezoekers.

Op Google Arts & Culture is vanaf woensdag het voormalige woonhuis van Anne Frank in 360 graden te zien.