Volledig scherm
Straatbeeld van de Wallen. © ANP

Ouderenpartij: maak einde aan opkopen bordelen

Bij de algemene beschouwingen van woensdag komt de Partij van de Ouderen (PvdO) met een voorstel om het project 1012 te schrappen. De partij zet vraagtekens bij het project en vindt dat miljoenen aan belastinggeld beter besteed kunnen worden, bijvoorbeeld aan het opvangen van bezuinigingen. ,,De bezuinigingen raken op tal van organisaties Amsterdam in het sociale hart.''

,,Wie herinnert zich niet het beeld van 'Dikke Charles, de Koning van de Wallen'? Hij werd op kosten van de belastingbetaler voor miljoenen uitgekocht en zit nu aan het bier op een berg in Kenia; een Heineken, dat wél'', zegt PvdO-fractievoorzitter Wil van Soest. Haar partij ziet graag dat Amsterdam het project 1012 schrapt. ,,Wij vinden dit beleid niet uit te leggen als er miljoenen worden weggehaald bij organisaties die de menselijke maat in onze stad garanderen.''

Onafhankelijk onderzoek
Naast het direct stopzetten van het project wil de partij dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het project van voormalig PvdA-wethouder Lodewijk Asscher. De partij vraagt zich af of de doelen van het project gehaald zijn en of de prostitutie zich niet heeft verplaatst 'naar schimmiger oorden', na het sluiten van de bordelen.

,,Daarnaast wil ik de geldstromen wel eens volledig inzichtelijk hebben. Wie heeft wat wanneer gekregen en wat zijn daarbij de gehaalde doelen die het hoge bedrag aan belastinggeld rechtvaardigen'', aldus Van Soest.

Impuls
Het Amsterdamse stadsdeel Centrum koopt panden op in het Wallengebied om de criminaliteit uit de rosse buurt te weren. Om het project 1012, naar de postcode van het gebied, een extra impuls te geven, heeft Amsterdam Centrum besloten zelf vastgoed aan te kopen.