Volledig scherm
© anp

Overleg 'Gülenschool' De Roos en boze ouders loopt op niets uit

Het overleg tussen basisschool De Roos uit Zaandam en vier moeders die de school ervan betichten een 'Gülenschool' te zijn, is op niets uitgelopen. ,,Beide partijen gaan de rechter vragen uitspraak te doen,'' zegt advocaat Köse namens de vier moeders.

Volledig scherm
Advocaat Ejder Köse © anp

De Roos had de ouders voor de rechter gesleept omdat zij de school ervan beschuldigen een 'Gülenschool' te zijn, een school die zou sympathiseren met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Via onder meer Whatsapp probeerden de moeders andere ouders over te halen hun kinderen van De Roos, 'de school van de landverraders', af te halen.

Lastercampagne
Minstens 150 ouders deden dat, volgens De Roos onder hevige sociale druk. De school sleepte de moeders voor de rechter om ze te dwingen hun lastercampagne te staken. Fethullah Gülen wordt in Turkije gezien als de man achter de mislukte couppoging. 

De rechter in Haarlem zei vorige week vrijdag dat beide partijen met elkaar om tafel moesten om eruit te komen. Pas als dat zou mislukken, zou ze uiterlijk 16 september uitspraak doen. Twee praatsessies, afgelopen dinsdag en vandaag, hebben niets geholpen. Waarom het overleg is mislukt, wil advocaat Köse niet zeggen. ,,We laten het nu aan de rechter.''