Volledig scherm
© ANP

Paleis op de Dam beklad: 'Fuck de koning'

UpdateOp het Paleis op de Dam is vannacht met graffiti de tekst 'fuck de koning' gespoten. De actie is naar alle waarschijnlijkheid een reactie op de vervolging van activist Abulkasim Al-Jaberi, die zich later deze maand voor de rechter moet verantwoorden voor het roepen van dezelfde leus. De bekladding is vastgelegd op camera's die buiten het pand hingen.

Volledig scherm
© Priscilla Tienkamp
Volledig scherm
© Christjan Knijff

Wat er precies op de beelden is te zien en of er één of meerdere daders zijn, kon een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf, dat het gebouw beheert, niet zeggen. De tekst is inmiddels door de gemeente verwijderd. De politie heeft nog geen idee wie er achter de actie zit en heeft een onderzoek ingesteld. Het Rijksvastgoedbedrijf doet geen aangifte, omdat er volgens de zegsman geen schade is aan het pand en de verf makkelijk was weg te halen.

Op de muren van het gebouw wordt een nieuwe laag bijenwas aangebracht, waardoor het volgens de zegsman makkelijker is om graffiti te verwijderen. 

Vervolging activist
De advocaat van activist Abulkasim Al-Jaberi maakte gisteren bekend dat zijn cliënt wordt vervolgd omdat hij vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' riep. Dit besluit van het Openbaar Ministerie leidde tot veel beroering en reacties. Al-Jaberi moet op 27 mei in Amsterdam voor de rechter verschijnen.

De hashtag #Fuckdekoning is de afgelopen dagen duizenden keren gebruikt op Twitter, blijkt uit gegevens van Coosto. Veel mensen vragen zich af of het strafbaar is om je mening over de koning te geven.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp