Parkeerboete wordt fors hoger, stijgt naar €62,70

Parkeerboetes in Amsterdam worden fors hoger. Wie geen parkeergeld betaalt krijgt een naheffingsaanslag van €62,70 op de mat.

Volledig scherm
Betaald parkeren in de Javastraat in Oost © Rowin Ubink

Dat staat in de Voorjaarsnota, de financiële planning van de gemeente Amsterdam. Het is een stijging van ruim 15 euro ten opzichte van de huidige naheffingsaanslag. De verhoging gaat in vanaf 1 juli, als in Den Haag de nieuwe regeling ‘Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen’ wordt ingevoerd.

Wethouder Sharon Dijksma (verkeer) wilde de boetes al langer verhogen. Het betalen van een boete was door de gestegen tarieven soms goedkoper geworden dan netjes parkeerbelasting betalen. Het boetebedrag is wettelijk gemaximeerd op €62,70.

9 miljoen extra

Eerder kon Dijksma geen hogere boetes opleggen, omdat de gemeente alleen de gemaakte kosten om de boete te incasseren mag doorberekenen aan de automobilist. Arbeidskosten zijn hierbij een belangrijke factor, maar die post is in Amsterdam zeer laag geworden door de digitalisering van de handhaving. Dit drukte de prijs van een naheffing tot €47,60. Maar die belemmering is nu weggenomen.

Het verhogen van de boetes levert veel geld op, de stad rekent vanaf 2020 op 9 miljoen extra per jaar. In 2017 werden 780.000 boetes uitgedeeld in de stad.

Eerder was er sprake van dat de prijs van een naheffingsaanslag op €75 zou uitkomen, maar zo ver gaat Dijksma nu niet.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.