Volledig scherm
P+R Zeeburg Foto Google Streetview

Parkeren bij ring Amsterdam straks 1 euro per dag

UpdateDe gemeente Amsterdam maakt parkeren langs de rand van de stad goedkoper. Een kaartje voor een parkeerplek nabij de ring A10 kost straks nog maar 1 euro voor een hele dag. Dat tarief geldt voor bezoekers die na 10.00 uur arriveren. Het huidige tarief is 8 euro.

Dat maakte wethouder Eric Wiebes (VVD, Verkeer) vandaag bekend. Het gaat om parkeren op zogenoemde P+R-plekken (parkeren en reizen). Vanaf daar kunnen mensen het openbaar vervoer of de fiets pakken naar een bestemming in de stad. Voor mensen die vanaf P+R-plekken verder reizen met bijvoorbeeld de bus is het ov straks niet meer gratis. Wel onderhandelt de wethouder met het GVB over gereduceerde tarieven.

Voor mensen die in de ochtendspits richting de hoofdstad reizen, blijft wel het tarief van 8 euro gelden. Van de huidige gebruikers van P+R-plekken is 44 procent spitsreiziger, aldus de gemeente. Dit jaar parkeren in totaal 484.000 auto's op de zeven P+R-parkeerterreinen nabij de ring A10. De nieuwe tarieven moeten 1 september ingaan.

Slimmer benutten
In de nieuwste plannen wil de gemeente ook circa 6600 extra P+R-parkeerplekken realiseren. Aanvankelijk waren er plannen voor 2000 extra plekken en een verhoging van het parkeertarief naar 10 euro per dag. De wethouder creëert extra parkeerplaatsen door bestaande parkeergelegenheden slimmer te benutten. Het gaat om parkeerplekken bij bijvoorbeeld poliklinieken of het congrescentrum RAI.

Het bouwen van hele nieuwe parkeerplekken kost 47.000 euro per stuk. Dat geld hoeft de gemeente nu niet uit te geven. Ook worden de nieuwe P+R-terreinen straks onbemand, wat ook geld oplevert, aldus Wiebes. Al met al denkt de wethouder met het nieuwe beleid 60 miljoen euro te besparen. Dat geld wil hij onder meer besteden aan de zogenoemde Rode Loper, de wandelpromenade tussen het Centraal Station en de wijk De Pijp.

Huurfietsen
De ANWB noemt het goed nieuws dat de bezoekers vanaf 1 september 2012 zeer voordelig aan de rand van de stad hun auto kunnen stallen. Wel wil de ANWB dat de P+R-terreinen worden uitgebreid met stallingen voor huurfietsen, waarmee automobilisten hun reis naar de binnenstad kunnen voortzetten. 'Daar is grote behoefte aan', aldus een ANWB-woordvoerder.