Volledig scherm
Een nieuwe sprinter met wc © ANP

Plassen kan weer in nieuwe Sprinters

De eerste stoptreinen die weer een wc aan boord hebben doen zaterdag Amsterdam Centraal aan. Het gaat om gereviseerde treinstellen, die ook rolstoelvriendelijk zijn gemaakt.

De NS is opvallend eerlijk over de blunder die het bedrijf bijna tien jaar geleden maakte. In 2009 werden 131 nieuwe stoptreinen van het type Sprinter Lighttrain geleverd. In tegenstelling tot de oude stoptreinen waren die besteld zonder wc, zodat de onderhoudskosten omlaag konden. Ook was de gedachte dat reizigers slechts korte ritjes maakten met deze treinen, en er dus geen wc nodig was.

Het bleek een grote inschattingsfout. De verdwenen toiletten leidden tot landelijke ophef onder reizigers en het personeel en ook de vakbonden klaagden dat NS-medewerkers in de sanitaire problemen zou komen.

Plaszakken
Het hilarische hoogtepunt van de nationale verontwaardiging was de NS-belofte dat er plastic plaszakken in de treinen kwamen ter leniging van de hoogste nood. Uiteindelijk eiste de Tweede Kamer per motie een toilet in elke trein en zwichtten de spoorwegen.

Quote

Eerste twee Sprinters Lighttrain rijden vanaf zaterdag met sanitair

"Een Sprinter zonder wc, ooit leek dat een goed idee. Met de kennis van nu zeggen we: dat hadden we niet moeten doen," bekent een zegsvrouw van de NS dan ook ruimhartig bij de oplevering van de eerste gereviseerde treinen.

De eerste Sprinters uit 2009 zijn de afgelopen maanden in Aken door Siemens/Bombardier onderhanden genomen. In de treinstellen zijn rolstoeltoegankelijke cabines geplaatst met een toilet, wasbak en een uitklapbare plank om baby's te verschonen.

Testfase
Automatische schuiftreden bij de deuren minimaliseren de afstand tussen het perron en de trein. In hetzelfde treindeel waar de wc is geplaatst, zijn nu ook twee parkeervakken gemaakt voor rolstoelgebruikers, inclusief een assistentieknop. Elke toiletcombinatie gaat ten koste van acht zitplaatsen.

Volgens de NS kost de operatie om de hele vloot Sprinters uit 2009 van toiletten te voorzien enkele tientallen miljoenen euro's. De eerste twee stellen zijn deze week aan een testfase begonnen en de komende jaren tot 2021 worden geleidelijk alle stoptreinen van het type Sprinter Lighttrain aangepast. Volgend jaar krijgen alle 35.000 zitplaatsen in de treinstellen ook nog nieuwe bekleding.

Wie de nieuwe toiletten zelf wil proberen, moet zaterdag 11 november op CS de Sprinter van 12.43 uur richting Uitgeest nemen, of die van 13.49 uur met als bestemming Rotterdam.