Volledig scherm
De J.M den Uylbrug in Zaandam © Google Streetview

Politie: brug Zaandam ging plotseling open

Het ongeval waarbij vanmorgen een 57-jarige vrouw uit Zaandam is omgekomen, is volgens de politie veroorzaakt doordat de brug plotseling open ging toen de vrouw er op fietste. De gemeente Zaanstad, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de brug, zegt nooit eerder klachten te hebben ontvangen.

Hierbij is de vrouw gevallen en overleden. Eerder vandaag meldde RTV NH op basis van een ooggetuigenverslag dat de vrouw doorfietste op de J.M. den Uylbrug in Zaandam, terwijl de lichten al op oranje waren gesprongen en de slagbomen gesloten waren. Volgens RTV NH zag het slachtoffer niet dat brug openstond.

Eén hand aan de leuning
,,Ze was al op driekwart van de brug, toen hield ze zichzelf met één hand vast aan de leuning'', vertelt de ooggetuige. ,,Met de andere hand had ze haar fiets vast. Omdat de brug recht omhoog opengaat, kon de vrouw het niet lang houden. Ze is toen tussen de brug en het wegdek gevallen. Ik denk dat de brug wel 20 meter lang is, dus ze is zeker een meter of 15 gevallen."

De getuige vertelt ook hoe hij een paar jongens naar de plek toe zag rennen. ,,Die jongens hebben toen meteen de brugwachter gebeld: 'De brug mag niet dicht, de brug mag niet dicht!' Anders was ze ook nog eens platgedrukt."

Volgens de politie is de vrouw onder de brug dood gevonden op een pilaar.

Brugwachter
De Den Uylbrug wordt op afstand bediend. De brugwachter zit ergens anders en bekijkt de situatie met camera's. 

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval en vraagt getuigen van het ongeluk om contact op te nemen met de politie.