Volledig scherm
Op 5 januari werd een plofkraak gepleegd op een geldautomaat op het Belgiëplein in Nieuw-West. © ANP

Politie geeft beelden vrij van reeks plofkraken

De politie heeft woensdag in het programma Opsporing Verzocht beelden getoond van meerdere plofkraken in Amsterdam. Er is tipgeld uitgeloofd van 10.000 euro. 

Tussen eind oktober 2018 en begin februari 2019 zijn twaalf pogingen gedaan om een plofkraak te plegen op een geldautomaat in de stad. Bij alle plofkraken was er flinke schade aan geldautomaten, gevels en panden. Er vielen gelukkig geen gewonden.

In één geval zijn de daders erin geslaagd om met een geldbedrag weg te vluchten. Mogelijk houden de verschillende plofkraken verband met elkaar, volgens de politie werden bij de pogingen vergelijkbare werkwijzen gebruikt. 

De politie heeft onderstaande beelden vrijgegeven en roept getuigen of mensen die een of meerdere van de verdachten herkennen op zich te melden.

Volledig scherm
Dader van de plofkraak op 27 september. © Politie Amsterdam

27 september 2018, Belgiëplein

De mislukte plofkraakpoging op een geldautomaat aan het Belgiëplein in Nieuw Sloten was de eerste van de recente golf plofkraakpogingen. Eén dader is gefilmd.

18 oktober 2018, Lambertus Zijlplein

Volledig scherm
Daders van de plofkraak op 18 oktober. © Politie Amsterdam

Twee mannen zijn gefilmd toen zij probeerden explosieven in een geldautomaat op het Lambertus Zijlplein in Geuzenveld te plaatsen. Dat lukte niet waarop de daders wegvluchten.

Eerder zijn twee handlangers op beeld vastgelegd bij de ING-bank aan het Plein 40-45 in Geuzenveld.

23 oktober 2018: Lambertus Zijlplein

Volledig scherm
Daders van de plofkraak op 23 oktober. © Politie Amsterdam

Enkele dagen later volgt opnieuw een plofkraakpoging op een geldautomaat op het Lambertus Zijlplein. Bij deze poging lukt het de daders om hun explosieven in de automaat te plaatsen, maar er volgt geen ontploffing. De twee verdachten staan op beeld.

Volledig scherm
Scooter die is gebruikt op 25 oktober. © Politie Amsterdam

25 oktober 2018: Molenwijk

Bij een plofkraak op een geldautomaat aan de Oostzanerwerf in Amsterdam-Noord was er een explosie, maar vertrokken de daders zonder buit. 

Van de daders zijn geen beelden. Bij deze plofkraak is een Yamaha motorscooter gebruikt, type SJ01 XP500 TMAX met kenteken MR-XG-85. De scooter is op 21 april 2018 gestolen in de Wibautstraat in Zaandam.

21 december 2018: Jan van Galenstraat

Volledig scherm
Daders en handlanger van de plofkraak op 21 december. © Politie Amsterdam

Twee daders van een plofkraak op een geldautomaat in de Jan van Galenstraat in De Baarsjes zijn op camerabeeld te zien. Eén dader reed op een rode scooter, de ander op een zwarte. Hun handlanger is in de De Clerqstraat op beeld vastgelegd.

Volledig scherm
Daders van de plofkraak op 23 december. © Politie Amsterdam

23 december 2018: Koningin Wilhelminaplein

Op het Koningin Wilhelminaplein bij het World Fashion Center blazen twee daders een geldautomaat op. Daarbij sneuvelt ook de glazen wand waar zij zich achter verscholen. Het duo gebruikte een, op het oog vrij forse, zwarte motorscooter. Zowel de daders als de scooter zijn op beeld vastgelegd.

28 december 2018: Surinameplein

Volledig scherm
De nog niet opgepakte dader (l) en handlanger (r) van de plofkraak op 23 december. © Politie Amsterdam

Tussen het Rembrandtpark en de westzijde van het Vondelpark zijn twee mannen door camera's vastgelegd tijdens hun voorbereiding van een plofkraak. Eén verdachte is inmiddels aangehouden. De dag ervoor is op het Osdorpplein een handlanger gefilmd.

Volledig scherm
Daders van de plofkraak op 5 januari. © Politie Amsterdam

5 januari 2019: Belgiëplein

Opnieuw wordt een plofkraak op een geldautomaat op het Belgiëplein in Nieuw Sloten gepleegd. Twee daders komen in beeld, hun werkwijze lijkt op die ook bij eerdere plofkraken werd gehanteerd.

2 februari 2019: Lambertus Zijlplein

Volledig scherm
Daders van de plofkraak op 2 februari. © Politie Amsterdam

Voor de derde keer is een geldautomaat op het Lambertus Zijlplein in Geuzenveld het doelwit van een plofkraak. De voorbereidingen, de ontploffing en een deel van de vluchtroute zijn vastgelegd. Kort na de explosie vluchten de twee daders weg op een (motor)scooter.

Andere plofkraken

De politie is tevens op zoek naar de daders van drie andere plofkraakpogingen waar geen beelden van zijn. Het gaat om de volgende pogingen:

29 november 2018: Belgiëplein
2 december 2018: Delflandplein
4 januari 2019: Slotermeerlaan

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.