Politie pakt acht krakers op bij ontruiming Slangenpand

UpdateDe politie heeft acht aanhoudingen verricht bij de ontruiming van het Slangenpand aan de Spuistraat in Amsterdam vandaag. De acht zaten nog in het pand en hadden geen gehoor gegeven aan de vordering te vertrekken.

De politie is vanochtend begonnen met het vrijmaken van de Spuistraat en het ontruimen van de gekraakte Tabakspanden in Amsterdam. Met behulp van onder meer een shovel werden de barricades verwijderd.

De krakers gooiden vanaf de daken van meerdere panden met zwaar vuurwerk. Ze werden door de mobiele eenheid met een waterkanon belaagd. De krakers gooiden ook verfbommetjes en andere spullen vanaf het dak naar beneden. 

Slangenpand
Een groep van veertig tot tachtig krakers bezette vannacht het zogenoemde Slangenpand, onderdeel van de Tabakspanden, in de Spuistraat en barricadeerde de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. ,,Na een onrustige nacht is door de driehoek besloten de Tabakspanden te ontruimen'', zei de politie vanmorgen.

,,De politie koos er bewust voor om in de nacht niet de confrontatie met de groep aan te gaan, maar er slechts voor te zorgen dat de onrust zich niet verder uitbreidde", zegt een woordvoerder. ,,In de vroege ochtend heeft de driehoek (locoburgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie) besloten tot ontruiming van de panden over te gaan om verdere overlast voor de buurt te voorkomen.''

Gekraakt
Krakers kondigden gisteravond laat op Facebook aan het pand aan de Spuistraat te hebben opengebroken. ,,Beste mensen, fantastisch nieuws de Slang is net herkraakt."

Bekijk hieronder livebeelden van de ontruiming.