Volledig scherm
Mobiele eenheid op het Centraal Station zaterdag toen de Willem II supporters arriveerden in Amsterdam. © Marloes Laarschot

Politie staat achter ingrijpen bij Willem II-fans

Willem II-supporters zijn boos over de manier waarop ze behandeld zijn door de politie voorafgaand aan de wedstrad Ajax-Willem II. De politie zegt dat er voldoende aanleiding was voor ingrijpen.

Zo'n 150 supporters werden zaterdagmiddag vanaf CS onder politiebegeleiding naar de Johan Cruijff Arena gebracht en moesten daar uren wachten totdat de wedstrijd begon.

De politie zegt zo te hebben gehandeld nadat het beeld van een bewuste provocatie door Willem II-supporters meerdere malen werd bevestigd, voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Willem II.

Dat die provocatie kon leiden tot een confrontatie tussen de Tilburgers en de harde kern van Ajax "is iets wat je niet wil op een zaterdag in de binnenstad tussen het winkelend publiek," zegt algemeen commandant van de politie Chris Koers. Het was reden voor een noodbevel van de burgemeester.

Teleurgesteld
Willem II-directeur Berry van Gool liet weten dat hij teleurgesteld is over hoe de middag voor de Tilburgers is verlopen en 'zit met vragen', een supporter vraagt zich in een blog af waar de beslissing van ingrijpen vandaan kwam.

Koers zegt dat meerdere keren duidelijk werd dat sommige supporters wel degelijk uit waren op een confrontatie.

Harde kern Ajax
De wedstrijd was dit jaar voor het eerst bestempeld als 'laag risico wedstrijd', wel was de supporters geadviseerd de binnenstad te mijden. De politie hoorde dat er binnen de groep toch plannen waren voor een samenkomen op het Thorbeckeplein.

De samenstelling van de groep - onder meer mensen met een stadionverbod en harde kern - deed alarmbellen afgaan, een eetstalletje op het station in Tilburg werd vernield en de supporters wilden niets zeggen over hun plannen.

Eenmaal in Amsterdam duurde het controleren van de flinke groep lang en inmiddels, zegt Koers, had de harde kern van Ajax zich om het station verzameld. Daarop werd besloten de groep direct naar het stadion te begeleiden. Koers: "Een alternatief was er niet. Loslaten kon niet vanwege de veiligheid."