Prins Bernard jr.
Volledig scherm
Prins Bernard jr. © anp

Prins Bernhard genomineerd voor Huisjesmelker van het Jaar

De jongerenafdeling van de SP nomineert Prins Bernhard jr. voor huisjesmelker van het jaar.

De SP en Rood, de jongerenafdeling van de partij, willen de nominatie vrijdagmiddag in Amsterdam overhandigen aan de prins in de vorm van een bokaal; een huisje met een kroon op het dak.

Uit onderzoek van Het Parool bleek dat prins Bernhard, neef van de koning en lid van de koninklijke familie, als privépersoon en via zijn bv's in totaal 590 Nederlandse adressen bezit. Het merendeel daarvan is in Amsterdam: 349 adressen. Hiermee is hij een van de grootste vastgoedbonzen in de stad. 

Woningnood
Rood organiseert jaarlijks de verkiezing voor de slechtste huisbaas van Nederland om aandacht te vragen voor woningnood. De jongeren vinden dat de prins niet mag ontbreken tussen de nominaties. Ander argument voor de nominatie is onder meer het illegaal vragen van sleutelgeld.

'Door woningnood en de enorme machtspositie van particuliere huisbazen zijn huurders kwetsbaar voor uitbuiting en huurprijzen vaak onbetaalbaar. Als één iemand daar nu symbool voor staat, is het wel Pandjesprins Bernhard,' aldus Rood-voorzitter Lisa de Leeuw.

Zakken spekken
Rood wil meer betaalbare woningen door het indammen van het beleggen en duur verhuren van woningen. De Leeuw: 'Huizen zijn om in te wonen, niet om de zakken van vastgoedbedrijfjes mee te spekken.'

Huurders kunnen vanaf deze week een maand lang potentiële huisjesmelkers van het jaar nomineren via huisjesmelkervanhetjaar.nl. In februari vindt de uitreiking plaats. 

De verkiezing wordt voor de elfde keer georganiseerd. Vorig jaar  werd de Amsterdamse zakenman Soner Sari is uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar.

Lees ook: 'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede en Welke morele plicht heeft prins Bernhard?

En: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt